Külügyek

31 embert halálra tapostak, 100-an pedig megsérültek Irakban egy síita ünnepen

Pánik tört ki a síita iszlám legszentebb ünnepének számító asúra vallási ünnepén.

Nyitókép: Reuters

 

Legkevesebb 31 embert halálra tapostak, és százan megsérültek kedden az iraki Kerbelában a síita iszlám legszentebb ünnepének számító asúra vallási ünnepén kitört pánikban – közölte az iraki televízió az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

 

Szeif al-Badr, a tárca szóvivője szerint félő, hogy magasabb lehet az áldozatok száma, mivel mindössze előzetes adatokról van szó. Legalább tíz sérült kritikus állapotban van.

 

A mauzóleum előtt tört ki a pánik

 

A minisztérium nem közölte a pánik kiváltó okát.

 

Egy névtelenséget kérő biztonsági tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, az incidenst egy felüljáró összeomlása váltotta ki az ünnepi menet végén. Értesülések szerint a szerencsétlenség akkor történt, amikor a ceremónia részeként déltájban zarándokok tízezrei futnak az úgynevezett Tuvejrídzs-futás során a mártírhalált halt Huszein imám mauzóleuma felé.

 

A kegyhely egyik illetékese azt mondta, a tömegpánik az épület bejárata előtt keletkezett.

 

Zarándokok százezrei utaznak Kerbelába

 

Az asúra a síiták egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Mohamed próféta unokája, Huszein imám mártírhalálának évfordulójáról emlékeznek meg.

 

A negyedik kalifa, Ali kisebbik fiát és kíséretét az Omajjád-dinasztia uralmát megszilárdító I. Jazid parancsára gyilkolták meg a Bagdadtól 80 kilométerre délnyugatra fekvő Kerbela közelében 680-ban. Halála fordulópont volt, amely nagyban hozzájárult az iszlám világban a síita-szunnita megosztottsághoz.

 

Az ünnepi megemlékezés alkalmából zarándokok százezrei utaznak a síiták egyik szent városának számító, Kerbelába.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket