Nyitókép forrása: reddit.com

 

Oleg Szmolenkov, az orosz elnöki hivatal volt munkatársa lehetett az az informátor, akit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kimenekített Oroszországból – közölte kedden a Kommerszant című orosz napilap, amerikai állami szervektől származó értesülésekre hivatkozva.

 

Szmolenkov a lap szerint azután tűnt el feleségével és három gyermekével, hogy 2017 júniusában Montenegróba utazott nyaralni. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) gyilkosság ügyében kezdett el nyomozni. Az eljárást leállították, majd felújították, mígnem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ki nem derítette, hogy a család „egy másik országban él”.

 

A Daily Storm orosz hírportál annak idején azt írta, hogy a férfi titkárként dolgozott a washingtoni orosz nagykövetségen, amikor azt még a mára Vlagyimir Putyin elnök külpolitikai tanácsadójává avanzsált Jurij Usakov irányította. Szmolenkov később átkerült a kormányapparátusba, és 2010-ben az akkori államfő, Dmitrij Medvegyev harmadosztályú államtanácsossá nevezte ki.

 hirdetes_810x300  

 

Tevékenységéről a Kommerszant hivatali körökből egymásnak némileg ellentmondó értesülésekhez jutott. Az egyik verzió szerint Szmolenkov továbbra is élvezte Usakov bizalmát és együttműködött vele. A másik szerint viszont aligha tudhatta értesülésekkel ellátni az amerikaiakat, mert beszerzéssel, utazásszervezéssel és a felső vezetés magánutasításainak végrehajtásával foglalkozott.

 

Az orosz elnöki hivatal titkárságának szóvivője, Jelen Krilova az Interfax hírügynökségnek kijelentette, hogy a hivatalnak Oleg Szmolenkov nevű munkatársa nem volt.

 

A The New York Times azt írta, hogy a kimenekített orosz tisztségviselő nem tartozott Putyin szűkebb környezetéhez, de hozzáférése volt a Kremlnek ahhoz a magas szintjéhez, amelyen a döntéseket meghozták. Az amerikai lap úgy értesült, az informátor segített a CIA-nak arra a következtetésre jutni, hogy Putyin utasítást adott beavatkozásra a 2016-os amerikai elnökválasztásba, irányította ezt a műveletet, egyebek között parancsba adta a demokrata párti vezetőség komputereinek feltörését. Az amerikai hírszerzés 2017-ben tette közzé jelentését, amelyben az orosz elnököt tette felelőssé a beavatkozásért.

 

A Kommerszant a The Washington Post ingatlanos weboldalára hivatkozva azt írta, hogy Oleg Szmolenkov és felsége, Antonyina 2018 júniusában egy 760 négyzetméteres házat vásárolt a hozzá tartozó 1,2 hektáros telekkel együtt a Virginia állambeli Staffordban, az amerikai fővárostól mintegy 70 kilométerre délnyugatra. Az NBC amerikai televízió azt közölte hétfőn, hogy a megszöktetett orosz hivatalnok Washington közelében él.

 

A The New York Times online változata hétfőn meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: az informátort évtizedekkel ezelőtt szervezték be Moszkvában. Az orosz kormányzat középvezetője volt, és miután gyorsan haladt előre a ranglétrán, befolyásos pozícióra tett szert, ezért hozzáfért a Kreml titkosított dokumentumaihoz is.

 

A lap szerint az illető az amerikai hírszerzés legértékesebb forrása volt. Amikor azonban 2016-ban az amerikai hírszerzők szembesültek az orosz beavatkozási kísérletek komolyságával, úgy gondolták, hogy az ügynök biztonsága veszélybe került, ezért megpróbálták kimenekíteni Oroszországból. Ő ezt akkor még, családi okokra hivatkozva, visszautasította.

 

Az újság úgy tudja: a CIA akkori igazgatója, John Brennan az elnökválasztás utáni hatalomátadás időszakában nem tájékoztatta Donald Trumpot az ügyről.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!