Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

Bugár Béla azt üzente Andrej Kiskának, hogy ha nyilvánosságra hozza négyszemközti beszélgetésük tartalmát, Kiska rá fog fizetni.

 

„Ha Kiska [volt] elnök úr azt hiszi, hogy mindent el kéne mondanom, amiről négyszemközt beszéltünk, akkor elmondhatom, de rá nézve nagyon rosszul jönne ki a dolog”

 

mondta Bugár, arra reagálva, hogy Andrej Kiska a Denník N-nek minap adott interjújában ismét beszélt Robert Fico fenyegetéseiről – írja a SME szlovák napilap.

 

 hirdetes_300x300  

Robert Fico ugyanis az alkotmánybíró-jelöltek első szavazásakor pályázott egy alkotmánybírói pozícióra. Ám a Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült exkormányfő nem akármilyen alkotmánybíró akart lenni, hanem a taláros testület elnöke – amihez komoly mentelmi jog is társult volna.

 

Andrej Kiska akkori elnök azonban kerek-perec kijelentette, hogy Robert Ficot nem fogja kinevezni a Alkotmánybíróság elnökének, mire a sértődött smeres pártelnök visszavonta jelölését. A Smer azóta sem hajlandó teljesen megtölteni az Alkotmánybíróság üresen álló helyeit, és bojkottálja a jelöltek kiválasztásáról szóló parlamenti szavazásokat.

 

Kiska elmondása szerint a teljes elutasítás előtt azonban Fico ultimátumot adott Kiskának, hogy ha kinevezi őt alkotmánybírónak (Fico egy AB-elnök lemondásával is megszerezhette volna az elnöki posztot, Kiska nélkül), akkor az elnök elleni Smer részéről intézett mediális támadások abbamaradnak, ellenkező esetben azonban a támadások folytatódni fognak.

 

A kettejük közti egyezkedés során Bugár Béla volt a közvetítő, aki ezt a tényt nem is nagyon tagadta, ám annak tartalmáról a szokásos módon ködösített. Bugár elmondása szerint Fico szavait ő maga „nem érezte fenyegetőnek”. Hozzátett azonban nagyon érdekes kiegészítést is:

 

„Ha el kéne mondanom, akkor arról is beszélnünk kellene, hogy kinek állt érdekében, hogy a mostani helyett egy másik kormány jöjjön létre, például egy szakértői kormány egy bizonyos képviselőnővel az élén…”

 

A fenyegetés, vagy inkább zsarolás ügyében a NAKA is nyomozást indított, Kiska pedig már leadta a témában Bugárral és Peter Pellegrini (Smer) kormányfővel váltott SMS üzeneteket is. A Denník N-nek kijelentette, hogy amint Fico számára egyértelmű volt, hogy nem fogja megkapni a kívánt pozíciót, a NAKA már másnap eljárás indított a KTAG (Kiska tulajdonában lévő cég) ügyvezetője ellen adócsalás vádjával.

 

Kiska a Fico-féle ultimátumról először idén februárban, az alkotmánybíró-választások első fordulója idején beszélt. Robert Fico akkor az egészet letagadta, és persze abszurdnak nevezte, hogy befolyása lenne a büntetőhatóságokra és az ügyészségre…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.