Nyitókép forrása: karpathir.com

 

Ukrajna újabb nagyösszegű hitelről akar tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Több mint 5 milliárd dolláros, három éves kölcsönről lenne szó. A dolog pikantériája, hogy nem sokkal az elnökválasztások előtt az IMF egy 3,7 milliárdos csomagot hagyott jóvá Kijevnek.

 

Az IMF tárgyalódelegációja már Kijevben készíti elő az egyeztetéseket. A pénzt Ukrajna az elnök- és kormánycserét hozó év pénzügyi helyzetének rendezésére kérik. Az IMF azonban nem ad  „ingyen” hitelt, a kamatokat nem számolva komoly gazdasági reformokat követel meg, mint a korrupció jelentős visszaszorítása, a költségvetési deficit lefaragása és az ukránpiac és mezőgazdaság liberalizációja (magyarul, megnyitása  a nyugati befektetők előtt).

 

Volodimir Zelenszkij idén megválasztott elnök nem sokkal hivatalba lépése után olyan piaci reformokat vezetett be, amelynek köszönhetően az ukrán hrivnya 11,8 százalékkal erősödött az amerikai dollárhoz képest.

 hirdetes_810x300  

 

Ukrajna 2014-től több mint 8,7 milliárd eurós IMF-hitelben részesült, ám ennek nem nagyon volt látszatja a brutális mértékű korrupció miatt. 2017-ben a reformok elmaradására hivatkozva végül az összeg nagy részét nem folyósította tovább az IMF. A kormányzat ugyanis nem volt hajlandó nyugdíjreformra és a lakossági gázár megemelésére.

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!