Nyitókép: Reuters/Maxim Shemetov

 

Az orosz úszó atomerőmű lesz a világ legészakabban elhelyezett atomerőműje, amit a Greenpeace aktivistái egyszerűen csak „úszó Csernobilnek“ neveznek.

 

Az Akademik Lomonoszov névre keresztelt első úszó orosz atomerőmű már a négyezer lakosú csukcsföldi Pevekben horgonyozik. A hajót Murmanszkból helyezték át Pevekbe, de a reaktorait egyelőre még nem hozták működésbe. Az atomerőművet üzemeltető Rosatom szerint az áramtermelést decemberig biztosan megkezdik.

 

 hirdetes_400x285  

A Csukcsföldön üzembe állított hajó egy ottani kikötőváros több mint 50 ezer lakosának áramellátását fogja biztosítani. Az energetikusok azonban azzal számolnak, hogy az úszó atomerőmű a helyi bányászati központot is ellátja majd energiával, ahol többek között aranyat is bányásznak.

 

„Úszó Csernobil“

 

Az új orosz atomerőművet úgy tervezték meg, hogy 3–5 éven keresztül üzemanyag-feltöltés nélkül is folyamatosan tudjon működni. Annak ellenére, hogy az üzemeltető az atomerőmű biztonságosságát hirdeti, a Greenpeace aktivistái az egész projektet nagyon veszélyesnek minősítették.

 

A természetvédők szerint az úszó atomerőmű nemcsak az Északi-sarkot, de azt a gyéren lakott, távoli régiót is szennyezni fogja, amit aztán a későbbiekben rendkívül bonyolult lesz kitisztítani.

 

Az oroszok az atomerőműre esküsznek

 

Amíg más országok – például Németország és Japán – fokozatosan felhagynak atomerőműből nyert energia-előállítással, addig az oroszok továbbra is erre esküdnek. Az Akademik Lomonoszov nem az utolsó úszó atomerőmű, ugyanis a Rosatom már bejelentette az úszó atomerőművek második generációjának előkészítését.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!