Nyitókép forrása: nbcnews.com

 

Az NBC hírtelevízió internetes oldalán, egy múlt pénteken megjelent cikk szerint 51 katonai beruházásra szánt pénzügyi keretet csoportosítanak át az USA Mxikóval közös határára tervezett fal megépítése érdekében.

 

Az 51, fal építése érdekében elhalasztott katonai beruházás között van egy alaszkai bázis nagyteljesítményű kazánjának felújítása, az amerikaiak rendelkezésére bocsátott török Incirlik légibázis főkapujának rendbe tétele, egy csendes-óceáni, gigászi lőszerraktár megépítése (csak ez a tétel több mint egymilliárd dollárt jelent).

 

A legtöbb elhalasztott projekt Európát érinti. Visszakerülnek a döntéshozók fiókjába a németországi, luxemburgi, nagy-britanniai magyarországi és szlovákiai katonai légitámaszpontok felújítására kidolgozott tervek (és pénzügyi keretek) – írja a NBC.

 hirdetes_810x300  

 

Az USA Szlovákiában az erdőháti és a szliácsi szlovák légibázist újította volna fel több tízmillió euró értékben. A szlovák döntéshozók azonban, elsősorban az SNS vezette védelmi minisztérium nem akarta elfogadni pénzt (jórészt abbéli félelmében, hogy az amerikaiak lekötelezettje lesz). Miroslav Lajčákszlovák külügyminiszter akkor azzal próbált érvelni, hogy ha a szlovák védelmi tárca nem fogadja el a pénzt, Magyarország jár jól, mert majd a déli szomszéd kapja meg.

 

Úgy tűnik, hogy tévedett. Az NBC listáján ugyanis szerepelnek a magyar légibázisok is – igaz, Magyarország esetében az amerikaiak nem csak a katonai repterek felújításában érdekeltek.

 

Az 51 projekt „elsüllyesztése” során felszabaduló 3,6 milliárd dollárt egy 280 kilométeres falat építenek majd az USA déli határára a migránsáradat feltartóztatására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!