Nyitókép forrása: independent.ie

 

frissítve 14:31

 

Nem újdonság, hogy a britek képtelenek érdemi előrelépést elérni a Brexit kapcsán. A fő kérdés most Észak-Írország, pontosabban az, hogy az északír-ír határt nyitva hagyják-e (ez esetben Nagy-Britannia élvezheti az uniós szabad piac előnyeit, ami viszont a kilépésről ábrándozó politikusaknak ad muníciót), vagy vezessék vissza a határ- és vámellenőrzéseket (ez esetben súlyos nemzeti konfliktusokra és következményekre lehet számítani).

 

A nyugati sajtóban megjelent elemzések szerint azonban az uniós vezetők az elmúlt napokban meglepően elhagyták azt a fajta kommunikációt, miszerint a korábbi, a brit döntéshozók számára ma már elfogadhatatlan Brexit-megállapodás megváltoztathatatlan. Arról a Körkép.sk is beszámolt a Világgazdaság nyomán, hogy London azt fontolgatja, lehetőséget ad Észak-Írország számára, hogy ideiglenesen a vámunióban maradjon.

 

 hirdetes_810x300  

Ezt erősítik meg a Financial Times és más szakkommentátorok írásai. Szerintük egyre valószínűbb, hogy a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország speciális gazdasági övezetté válik. Csakhogy a részletek koránt sincsenek még kidolgozva.

 

Azt már sejteni lehet, hogy London belátta, a Brexit nem valósulhat meg bizonyos fokú határ- és vámellenőrzések nélkül az ír-északír határon (ez az egyetlen szárazföldi határ, ahol a vámolás kérdése fennáll a szigetországban, lévén, hogy Írország az EU tagja marad továbbra is).

 

De azt sem akarják, hogy a fizikai határok visszaállításával súlyos gazdasági problémákat generáljanak a szigeten (részben az ír függetlenségi törekvések kiújulásától tartva), ezért bizonyos „kedvezményeket” vezetnének be. Például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek esetében egy „egész-Írország” koncepción dolgoznak. A többi terméket illetően pedig az az elképzelés (a határ visszaállításának látszatát is elkerülve), hogy a vámolást minél messzebb kellene megoldani a ír-északír határtól – mondjuk már az írországi kikötőkben.

 

Egyelőre az sem kizárt, hogy Észak-Írország gazdasági értelemben az EU-ban marad, és a gazdasági unió határa nem az ír-északír határon húzódik majd, hanem az északír-brit tengeri határon. Egyelőre London attól sem riad vissza, hogy szabad kezet adjon az északíreknek, hogy eldöntsék, a közös piacban, vagy azon kívül akarnak maradni.

 

A ír tartalékmegoldás (backstop) azért volt dilemma London számára, mert az gyakorlatilag nem engedte volna ki Nagy-Britanniát a vámunióból – a Brexit okainak egyik sarokköve pedig épp a közös piac miatti gazdasági problémák voltak.

 

A helyzet tehát továbbra is bizonytalan, annyi előrelépés van csupán, hogy a britek részéről körvonalazódni látszik egy olyan terv, amit már képesek lennének elfogadni. Eddig ugyanis azt akarták, hogy kilépjenek, de megállapodással – és ez eddig teljesen kizárta egymást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!