Nyitókép forrása: alwaght.com

 

Irán még szeptember 19-én jelentette be, hogy októberben csatlakozik az Oroszország által létrehozott alternatív bankközi hitelesítő rendszerhez, amely bizonyos tranzakcióknál megpróbálja helyettesíteni a belgiumi székhelyű Swiftet. Az „alternatív Swift” létrehozása egyértelműen azt a célt szolgálná, hogy Kína, Oroszország és Irán némileg függetlenedni tudjon az amerikai dollár világpiaci dominanciájától. Legalábbis ez a hosszú távú cél. Rövid távon azonban sokkal inkább az amerikai kereskedelmi szankciók megkerülése a cél.

 

A Swift rendszer a világ 200 országának összesen 11 ezer bankját összekötő hitelesítési rendszer, amely a belga fővárosban székel. Minden egyes  nemzetközi utalást ez a rendszer hitelesít, ami azonban egyben azt is jelenti, hogy nélküle nem történhet nemzetközi utalás,így kulcsfontosságú a kereskedelemben.

 

Bár a Swift központja Európában van, mikor az USA 2017-ben kilépett az iráni atomalkuból, és visszavezette a kereskedelmi szankciókat, a Swift az európai országok érvelése ellenére az amerikaiak követelésének tett eleget, és több iráni bankot kizárta a rendszerből.

 hirdetes_810x300  

 

Mivel egyre nő a feszültség az USA és Irán, az USA és Kína valamint az USA és Oroszország között, nem csoda, hogy végül az oroszok fejlesztették ki a Swift rendszer alternatíváját. Az iráni jegybank kapott az alkalmon, és októbertől a nemzetközi utalásokat már kizárólag ezen a rendszeren keresztül akarják bonyolítani, és Irán októbertől válik az Oroszország-vezette Eurázsiai Gazdasági Közösség tagjává.

 

Hogyan tudott egy lépésben mattot adni az iráni cégeknek az USA? A választ Brüsszelben találjuk

 

Orosz-kínai tandem a dollár letörésére

 

Az orosz alternatív-Swift rendszert, az SPFS-t 2014-től fejleszti, a Krím annektálásának évétől, akkor ugyanis Washington megfenyegette a Kremlt, hogy leválasztják az orosz bankokat a Swiftről. Az új rendszeren az első banki nemzetközi tranzakciót 2017-ben hajtották végre. Jelenleg a rendszerben szereplő pénzintézetek, bankok és vállalatok száma mintegy 500-ra tehető,többnyire orosz érdekeltségekről van szó.

 

És bár a nemzetközi viszonyok miatt most nagyobb hangsúlyt kap Irán kérdése, a háttérben azért jóval nagyobb súlya van az ilyen próbálkozásoknak Kína szempontjából. Kína és Oroszország az elmúlt években szorosan együttműködött, hogy az amerikai dollárt megkerülve egyszerűsítse a közös kereskedelmi tételek elszámolását.

 

2017-ben bevezették a „payment versus payment” (PVP) jüan-rubel alapú rendszert, amely a gyakorlatban segítette az időeltolódásból származó kockázatok elkerülését a kifizetéseknél, és növelte a hatékonyságot a két ország közti kereskedelmi tranzakcióknál.

 

Az orosz külügyminisztérium adatai szerint Kína kényesen odafigyel, hogy kereskedelme jelentős része ne amerikai dollárban menjen végbe. Külkereskedelme 14 százalékát jüanban bonyolítja, 7-8 százalékát pedig orosz rubelben. Az orosz jegybank szintén nagy jüan-tartalékokkal rendelkezik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.