Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

Az amerikai külügyminisztérium felgyorsítja Hillary Clinton e-mailjeinek vizsgálatait – értesült vasárnap a The Washington Post című napilap.

 

A lap információi szerint a State Department (külügyminisztérium) legalább 130 volt és jelenlegi munkatársát értesítette az elmúlt hetekben arról, hogy vizsgálat folyik a korábban Hillary Clinton volt külügyminiszterrel és a 2016-os elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltjével folytatott levelezéseik ügyében.

 

Azokról az elektronikus levelekről van szó, amelyeket évekkel korábban Clinton magánszerverére küldtek, később azonban visszamenőleg titkosíttattak. A külügyminisztérium jelenlegi vezetésének megítélése szerint ezzel valószínűsíthetően megsértették a biztonsági előírásokat, mert „érzékeny információkat” küldtek Clinton magánszerverére.

 hirdetes_300x300  

 

A The Washington Post információi szerint a vizsgálat érintettjei azt állítják, hogy csupán az akkori előírásokat követték. A lap azt állítja – idézve a külügyminisztérium munkatársait -, hogy a külügyi munkatársak és a politikai kinevezettek az e-mailjeiket a legtöbb esetben nem Hillary Clintonnak, hanem William Burns külügyminiszter-helyettesnek és Jake Sullivannek, a politikai tervezésért felelős volt igazgatónak küldték, majd ők továbbították Clintonhoz. A lap megkeresésére sem Burns, sem Sullivan nem válaszolt.

 

A Demokrata Párt – nevük elhallgatását kérő – külpolitikai szakértői ugyanakkor azt hangoztatták: e lépéssel a kormányzat a hatalmát arra használja fel, hogy ártson politikai ellenfeleinek. „Szeretném azt hinni, hogy csak rutinvizsgálatról van szó, de mégis, valami különös dolog történik” – mondta a lapnak Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekért felelős volt külügyi államtitkár.

 

A vizsgálatot a külügyminisztérium diplomáciai biztonságért felelős részlege folytatja.

 

Republikánus törvényhozók, Chuck Grassley iowai szenátor vezetésével, már régóta sűrgették Mike Pompeo külügyminisztert, hogy fejezze be a Hillary Clinton magánszerverére küldött, titkosított információkat tartalmazó e-mailek átvizsgálását.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!