Nyitókép forrása: dnes24.sk

 

Meghallgatták Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltjét hétfőn az Európai Parlament illetékes szakbizottságai.

 

Ursula von der Leyen, a november elsején hivatalba lépő új brüsszeli testület megválasztott vezetője az intézményközi kapcsolatok és a  tervezés területét szánja az energiaunióért felelős jelenlegi alelnöknek, amely szakértők szerint súlytalanabb posztnak számít a korábbinál.

 

A szociáldemokrata Sefcovic az alkotmányügyi és a jogi bizottság délutáni együttes ülésén kijelentette, hogy erősíteni kellene az együttműködést az EP-vel, s nem pusztán a törvényhozás területén.

 hirdetes_810x300  

 

Kiállt azon friss tervezet mellett, amelynek értelmében gyakorlatilag az uniós képviselőtestületnek is lenne jogalkotási kezdeményezési joga. Mint mondta, ez „új intézményes kor kezdetét jelentené”.

 

Emellett a tagállami parlamentekkel is szorosabb együttműködést tartana kívánatosnak, lehetővé tenné egyes közösségi javaslatok megvétózását, amennyiben azokat a nemzeti törvényhozások legalább 50 százaléka ellenzi.

 

Sefcovic érintette a „globális klímavészhelyzet” ügyét is, illetve komoly aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy „nyomás alatt van” a multilaterális, szabályalapú nemzetközi rendszer.

 

„Meggyőződésem, hogy nem kevesebb, hanem több Európára van szükség” – hangsúlyozta.

 

„Ha kicsit túl drámain kellene fogalmaznunk, akkor azt mondhatnám, hogy most fogjuk meghatározni Európa jövőjét, az intézkedéseink komoly kihatással lesznek majd a kontinens világban elfoglalt helyére” – mondta.

 

Ugyan kapott bíráló kérdéseket a háromórás kérdezz-felelek során, Maros Sefcovic jelöltsége várhatóan nem fog különösebb akadályokba ütközni.

 

Antonio Tajani, az EP alkotmányügyi bizottságának elnöke méltatta a szlovák jelöltet, kiemelve, hogy nagy tiszteletet tanúsított az EP iránt.

 

Hétfő este még az ír Phil Hogan és a bolgár Marija Gabriel kerül sorra a meghallgatásokban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!