Nyitókép: Washington Post

 

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

 

Heiko Maas német külügyminiszter felszólította az ankarai vezetést, hogy hagyjon fel hadműveletével Északkelet-Szíriában. Mint mondta, a kurd területek ellen indított offenzíva további humanitárius katasztrófával és újabb menekülthullámmal fenyeget.

 

  hirdetes_300x300   

„A leghatározottabb módon elítéljük a török offenzívát Északkelet-Szíriában”

 

– jelentette ki Maas.

 

Szíriának nyolc év polgárháború után stabilitásra van szüksége, ennek első lépéseként a közeljövőben össze kell hívni a szíriai alkotmányozó bizottságot – hangsúlyozta a német tárcavezető. Törökország azonban tovább destabilizálja a régiót, és megerősíti az Iszlám Állam terrorszervezetet.

 

„Felszólítjuk Törökországot, hogy vessen véget offenzívájának, és békés módon gondoskodjon biztonsági érdekeiről”

 

– tette hozzá Maas.

 

„Franciaország a leghatározottabban elítéli a török katonai műveletet”

 

– közölte Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár. Hozzátette, Párizs ez ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

 

Luigi di Maio olasz külügyminiszter szintén úgy foglalt állást, hogy a török katonai művelet csak súlyosbítja a helyzetet Szíriában, és veszélybe sodorja a dzsihadisták elleni harcban elért eredményeket, amelyekhez Olaszország a terrorellenes koalíció révén járult hozzá.

 

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet a szíriai katonai beavatkozás ügyében.

 

„Hollandia elítéli az északkelet-szíriai török offenzívát. Felszólítjuk Törökországot, hogy ne haladjon tovább azon az úton, amelyen elindult”

 

– hangsúlyozta Stef Blok holland külügyminiszter közleményében.

 

Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta az ügyben – közölte a kairói külügyminisztérium. Egyiptom a lehető leghatározottabban elítéli a török agressziót a szíriai területek ellen – áll a tárca állásfoglalásában. Az offenzíva szemtelen és megengedhetetlen támadást jelent egy testvéri arab állam szuverenitása ellen – hangsúlyozta a minisztérium.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!