Nyitókép forrása: france24.com

 

Az idei Nobel-Békedíjat Abij Ahmed etióp miniszterelnök kapta, amiért tető alá hozta az Etiópia és Eritrea közti békeszerződést. A díj esélyesei között tartották a nyugaton igencsak felkapott Greta Thunberg klímavédelmi aktivistát is.

 

A Nobel-bizottság azért ítélte Ahmednek a díjat, mert az említett békeszerződéssel Afrika egyik leghosszabb fegyveres konfliktusának vetett véget. A két ország közti háborúban több mint 80 ezer ember veszett oda. A harcok 1998-ban törtek ki, majd két éves intenzív összecsapás-sorozat után elhúzódó területi konfliktussá alakult át. A diplomáciai kapcsolatok a két ország között csak az első fegyverropogás után 20 évvel, 2018-ban álltak helyre.

 

Bizonyos szempontból meglepetésdöntés született. A legnagyobb esélyesként ugyanis Greta Thunberg svéd iskolás lányt tartották, aki aktivistaként a klímavédelemre igyekszik felhívni a politikusok figyelmét, a nyugati elit pedig kapva a lehetőségen a liberális újhullám arcává tette őt – több-kevesebb sikerrel.

 hirdetes_300x300  

 

A Nobel-békedíj sorrendben az adott évben utolsó előttiként bejelentett Nobel-díja. Hétfőn kerül sor a szintén nem elhanyagolható jelentőségű gazdasági Nobel-díj „nyertesének” megnevezésére. A díjakat minden évben Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át – a Nobel-békedíjat Oszlóban, a többit Stockholmban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!