Nyitókép: TV Markíza

 

A prágai vár közepén elhelyezkedő Szent Vitus-székesegyházban 11.00 órakor kezdődött Karel Gott gyászszertartása a meghívott vendégek számára.

 

A nyilvánosság a Hradzsin téren (Hradčanské náměstí) és a prágai vár harmadik udvarán felállított kivetítőkön kísérheti figyelemmel a gyászszertartást. Az első rajongók már reggel 7.00 óra után megjelentek a prágai vár hármas kapuja előtt, hogy a kivetítőkön keresztül tekinthessék meg az elhunyt énekes gyászmiséjét – tájékoztatott a ČT 24.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Stream Facebook / ČT24
Fotó: Stream Facebook / ČT24
Fotó: Stream Facebook / ČT24

 

A gyászszertartást Dominik Duka prágai érsek celebrálja, beszédet Jiřina Bohdalová színésznő mond, gyászénekeket pedig Eva Urbanová, Štefan Margita és Lucie Bílá ad elő.

 

A gyászszertartáson Miloš Zeman cseh államfő és Andrej Babiš cseh kormányfő is részt vesz. Szlovákiát Peter Pellegrini kormányfő és Andej Danko házelnök képviseli.

 

Fotó: TV MARKÍZA
Fotó: TV MARKÍZA

 

?Na zádušnej omši som prišiel nášmu velikánovi Karlovi Gottovi dať posledné zbohom. ???

Gepostet von Andrej Danko – predseda SNS am Samstag, 12. Oktober 2019

 

A motoli krematóriumban hamvasztatják el a művészt

 

A szentmise körülbelül egyórás lesz. A végén a székesegyház harangszójára a díszőrség kiviszi a koporsót a székesegyházból, majd ráhelyezik egy halottaskocsira, ami a nyilvánosság számára kijelölt helyeken tesz egy kört.

 

A nyilvános búcsú után zárt körben a legközelebbi családtagok vesznek búcsút a művésztől. A Právo napilap szerint a család a motoli krematóriumban hamvasztatja el a művészt, ahova biztonsági kísérettel szállítják át a koporsóját.

 

Egyelőre nem tudni, hogy Karel Gott urnáját hova fogják elhelyezni. A legvalószínűbb elképzelés az, hogy a legjelentősebb cseh temetőben, a Slavínban helyezik örök nyugalomra. Ezt a hírt a család nem erősítette meg.

 

Mintegy 49 ezer ember rótta le a kegyeletét

 

A prágai Žofín kastélyban tegnap mintegy 49 ezer ember rótta le a kegyeletét az elhunyt Karel Gott előtt – tájékoztatott Jan Hrubý, a Žofín kastély igazgatója.

 

Fotó: TASR/AP
Fotó: MAFRA/Dan Materna
Fotó: MAFRA/Dan Materna
Fotó: MAFRA/Petr Topič

 

A nyilvános búcsúvétel pénteken éjfél körül fejeződött be. A Žofín kastély nagytermében az összes érdeklődő és rajongó bejutott, aki kiállta a sort. A belépésre átlagosan két órát kellett várni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.