Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

A lengyel választópolgárok ma szavaznak az lengyel Szejm összetételéről. 460 képviselőt és 100 szenátort választhatnak meg. A szavazóhelyiségek este 21 óráig tartanak nyitva, így legalább eddig kell majd várni az első exit poll eredményekre.

 

A képviselői helyekre több mint 5100-an pályáznak, a száz fős szenátus helyeire 278-an jelentkeztek be. Több mint 27415 választóhelyiségbe összesen 30,1 millió lengyel szavazópolgárt várnak.

 

A korábbi felmérések szerint a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság Pártja (PiS) 45 százalékos eredménnyel szerepelhet a választáson, amellyel meg is szerezné a parlamenti többséget. A Gazeta.pl közlése szerint rekordszámú külföldön élő lengyel állampolgár regisztrált a szavazáshoz. A Csak Nagy-Britanniában 98 ezren terveznek leadni voksukat, négy évvel korábban számuk 63 ezer volt.

 hirdetes_300x300  

 

Az utolsó előrejelzések egyike: 

 

 

A választás eredménye különösen fontos lesz a Visegrádi Négyek szempontjából is. A jelenleg kormányzó PiS nem csak elkötelezett híve a V4-nek, de bevándorlás ellenes, ráadásul kiemelkedő kapcsolatokat ápol Magyarországgal, s ez fontos szövetségnek bizonyult a tagállamok szuverenitását leépíteni akaró brüsszeli bürokratákkal szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!