Meglepetések egész sora született az október 13-i önkormányzati választásokon Magyarországon. A Fidesz-KDNP több helyen vereséget szenvedett, és amivel kevesen számoltak, elvesztette Budapestet is. Ugyanakkor a Fidesz-KDNP továbbra is  maradt a legerősebb Magyarországon.

 

Karácsony: történelmi győzelem született Budapesten

 

Történelmi győzelem született vasárnap Budapesten. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad – mondta Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester az önkormányzati választás eredményét értékelve vasárnap este.

 

 hirdetes_810x300  

Az ellenzéki politikus fővárosi eredményváró rendezvényén úgy értékelt, október 14-én egy másik országban ébredünk, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát. Közölte, nem az ő és nem az ellenzéki pártok, hanem a budapestiek győzelméről van szó, amit azért vívtak, hogy visszaszerezzék a fővárost.

 

 

Elmondta, Tarlós István telefonon gratulált neki. Karácsony Gergely megköszönte a leköszönő főpolgármester eddig elvégzett munkáját.

 

Szólt arról is, új alapokra helyezné a főváros és kormány közötti viszonyt: nem háborúra, méltányos együttműködésre készül a mindenkori magyar kormánnyal.

 

 

Orbán: továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb Magyarországon

 

A mai önkormányzati választáson bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap esti a kormánypárt eredményváróján.

 

 

A kormányfő kiemelte: nehéz választási kampány, „nagy és nyílt politikai csata” volt, ahogyan annak „egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell”.

 

Azt mondta: a biztos szavazatokat nézve, a listás szavazatokat tekintve a „lassan már szokásossá váló 50 százalék fölötti eredményt” most is hozni tudták.

 

Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben az volt a szokás, hogy a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ma a fővárosiak úgy döntöttek, hogy „most valami más következik”. Ezt a döntést tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – közölte.

 

 

Orbán Viktor megköszönte Tarlós Istvánnak az elmúlt évben 9 évben végzett főpolgármesteri munkáját. „Nem fogjuk elfelejteni”, hogy ő volt az, aki „kirángatta a várost a csődhelyzetből”, elsősorban neki köszönhető, hogy ilyen szép fővárosunk van, amely biztos lábakon áll és amelyre mind büszkék lehetünk – fogalmazott.

 

A kormányfő megjegyezte: Budapest vesztett egy polgármestert, de ő nyert egy kiváló tanácsadót.

 

Budapest, 2019. október 13.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b3) és Tarlós István, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje, leköszönõ fõpolgármester (j2) kezet fog a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögöttük Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Németh Szilárd alelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j).
MTI/Koszticsák Szilárd

 

Megköszönte a vidéki Magyarországnak a bizalmat, és azt mondta: a jövőben is „számíthatnak ránk a vidéki magyar emberek”.

 

Kifejtette: a megyei jogú városokat tekintve 13-ban továbbra is Fidesz-KDNP-többség van, és ami a megyei közgyűléseket illeti, 19 megyéből 19-ben nyertek. Az ötezer lakos feletti települések kategóriájában 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti – közölte.

 

 

Orbán Viktor azzal zárta szavait, hogy „értékelni és elemezni fogjuk az eredményeket”, és ennek megfelelően alakítják a Fidesz-KDNP politikáját az elkövetkező időben.

 

MTI/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.