Nyitókép forrása: twitter.com/reuters

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában, ahol a török hadsereg a múlt héten hadműveletet indított Washington szoros helyi szövetségese, az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

 

Erdogan kedden késő este beszélt erről újságíróknak, hazatérőben a Türk Tanács bakui csúcstalálkozójáról.

 

Az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint Erdogan kiemelte: Donald Trump amerikai elnök felajánlotta az amerikai közvetítő szerepet Törökország és a kurd fegyveresek között, de ő leszögezte, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz egy terrorszervezettel.

 hirdetes_300x300  

 

Arra reagálva, hogy Washington hétfőn szankciókat vezetett be két török minisztérium és három tárcavezető ellen az offenzíva miatt, valamint Trump „pótlólagos, erőteljes” büntetőintézkedéseket is kilátásba helyezett, Erdogan azt mondta: Ankara „nem aggódik semmilyen szankció miatt”. A török államfő leszögezte, hogy a beavatkozás addig tart, amíg el nem érik a célkitűzéseket. Közben a lehető legnagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a civileknek ne essen bántódásuk.

 

Erdogan kifejtette: a műveletek a tervnek megfelelően, sikeresen zajlanak, az YPG gyors ütemben veszíti el hadállásait. A török katonák megtisztították a „terroristáktól” Rász el-Ajn és Tell-Abjad városokat, és összesen már mintegy 970 négyzetkilométert vontak ellenőrzésük alá. A török katonák kedden mintegy 32 kilométer mélyen hatoltak be Szíria területére, és ellenőrzésük alá vonták a kelet-nyugati irányú M4-es főutat. Erdogan jelezte: az a céljuk, hogy a „terroristák” hagyják el ezt a 32 kilométer széles sávot az Eufrátesz folyó és a szíriai-iraki határ közötti szakaszon.

 

Az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs város térségével kapcsolatban Erdogan rámutatott: nem gond, ha a szíriai kormányerők bevonulnak, mert az a saját földjük, csak az YPG ne maradjon ott. „Az ottani klánok hívnak minket, hogy mentsük meg őket, mert Manbídzs csaknem teljesen, 85-90 százalékban az araboké, nem a kurdoké” – fogalmazott. A szíriai kurdok vasárnap állapodtak meg Damaszkusszal arról, hogy a szíriai kormányerők segítséget nyújtanak nekik a török offenzíva megállításához. Az egyezménnyel összhangban a szíriai katonák bevonultak Manbídzsba, és a kurd fegyveresekkel együtt ellenőrzik a körzetet.

 

A török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy támadás érte a török katonákat Manbídzsnál, két katona meghalt, hét pedig megsebesült. Erdogan az interjúban azt mondta, hogy a szíriai rezsim tüzérsége adott le lövést.

 

Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Törökországba érkezik hivatalos látogatásra, abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölniük a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Pence csütörtökön találkozik Erdogannal is.

 

A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága kedden késő este azt közölte, hogy Erdogan beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Erdogan megerősítette, hogy a török hadművelet hozzájárul a terrorizmus elleni harchoz, Szíria területi épségének megőrzéséhez, valamint a válság politikai rendezéséhez. A moszkvai Kreml pedig arról számolt be, hogy Putyin meghívta Erdogant Oroszországba.

 

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport múlt szerdán indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG, továbbá az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó IÁ-tagok felügyeletét azon a területen, amelyet majd az ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!