Nyitókép: EPA/David Borrat

Több ezer ember indult el öt különböző katalán városból szerdán Barcelona felé a szabadságmenetnek nevezett háromnapos felvonuláson, amellyel a katalán függetlenségi vezetőket börtönre ítélő bíróság döntése ellen tiltakoznak.

 

A Girona, Vic, Berga, Tarrega és Tarragona városokból elindult résztvevők körülbelül száz kilométert tesznek meg a következő napokban autóutakon gyalogolva.

 

Az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezet kezdeményezésére szerveződött menet a tervek szerint péntekre éri el a katalán fővárost, ahol aznapra nagyszabású sztrájkot hirdetett két katalán szakszervezet.

 hirdetes_810x300  

 

Csatlakozott a felvonuláshoz a függetlenségpárti kormány több tagja és Quim Torra katalán elnök is, aki nagyszerűnek nevezte ezt a mozgósítást. „Senkinek ne legyen kétsége, a kormány az emberek mellett lesz” – fogalmazott, hozzátéve, hogy sok sikert kívánnak a békés megmozdulásnak.

 

A spanyol közszolgálati televízió információi szerint éjjel a tüntetők és a rendőrök közötti összetűzésben több mint kétszázan sérültek meg, köztük 72 rendfenntartó, és több mint harminc embert vettek őrizetbe. Barcelonában az első becslések szerint 320 ezer eurós kárt okoztak a vandálok, akik szemetes konténereket gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be.

 

A zendülés miatt hétfőn kilenc és tizenhárom év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi politikus közös Twitter-üzenetben azt közölte, támogatják a tömeges és békés megmozdulásokat, de az erőszak nem őket képviseli.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!