Nyitókép forrás: twitter.com/reprofotó

 

Az amerikai katonák hétfőn folytatták kivonulásukat Északkelet-Szíriából Irak felé. A szahelai határátkelőnél haladtak át, hogy elérjék az észak-iraki kurd autonóm régiót – Kurdisztánt. Donald Trump két héttel ezelőtt elrendelte az amerikai katonák kivonását Északkelet-Szíriából, miután Törökország bejelentette, hogy mindenképp elindítja a kurd fegyveresek elleni hadműveletét.

 

A legalább 100 járműből, köztük kamionokból, Hummer terepjárókból álló katonai konvoj iraki illetékesek szerint már megérkezett Kurdisztánba. A kivonulás azonban nem ment súrlódásmentesen.

 

Kamisli városán keresztülhaladva a dühös kurdok tömegével vonultak ki az utcákra és krumplival dobálták meg az őket cserbenhagyó amerikai katonákat. Többen tört angolsággal kiabálták, hogy „Hazug amerikaiak!”. Az egyik felfegyverzett terepjárónak ki kellett térnie a feldühödött tömeg elől.

 hirdetes_810x300  

 

 

Szjriában hivatalosan mintegy 1000 amerikai katona teljesített szolgálatot. Az ő jelenlétük akadályozta meg eddig Törökországot abban, hogy elindítsa offenzíváját az önállóságot akaró kurdok ellen, akik egyébként Amerika oldalán harcoltak az Iszlám Állammal szemben, mi több, a legfontosabb szövetségesnek bizonyultak a terrorizmus elleni harcban. Az Iszlám Állam visszaszorítása után azonban a kurdok „stratégiai értéke” láthatóan elmaradt a NATO-szövetséges, és Oroszországgal szomszédos Törökországgal szemben, így Washington engedett.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a fehér Ház – főleg az ügy belpolitikai visszhangja miatt – igyekezett kordában tartani a török offenzívát, sőt, Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter a múlt héten ötnapos fegyverszünetet hoztak tető alá Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Ez idő alatt a kurd fegyvereseknek ki kellett vonulniuk az érintett térségből.

 

Törökország 30-40 kilométer széles „biztonsági zónát” akar létrehozni a török-szír határ mentén, ahova betelepíteni a jelenleg területén tartózkodó 3,6 milli szír menekültet. A lépés egyértelműen ütközőzóna létrehozását jelenti Szíria és a kurdok illetve a török határ között.

 

Az amerikai és nyugat-európai mainstream sajtóban közben nagy divat lett árulóként beállítani Donald Trumpot, tény azonban, hogy az Európai Unió ugyanúgy hallgatott és tétlen maradt a kérdésben, mint az amerikaiak. Nem csoda, migráció kérdésében az EU az uniós-török paktum foglya.

 

„Ha akartunk volna valamit tenni, akkor már tettünk volna. Eddig is tudtuk, hogy az ISIS-harcosokkal problémák vannak, ez legalább tízezer főt jelent, de eddig sem tettünk semmit ebben az ügyben. A kurdok tíz hónapja kérték, ha távoznak, akkor pótoljuk az amerikai katonákat, de ez sem történt meg. Az európai reakciók nagy része csak retorikai szintű, a szankciók már keményebbek lehetnek, de nem hiszem, hogy ezzel sikerül megállítani a törököket.”

 

foglalta össze az európai álláspontot Szalai Máté a KKI vezető kutatója az egyik magyar hírportálnak. Szerinte nem csak az amerikaiak és a török tehetők felelőssé a szomorú helyzetért. A kurdok is tisztában voltak azzal, hogy az amerikai katonák ki fognak vonulni, mert időben értesítették őket a közelgő döntésről. A kurdok azonban ahelyett, hogy készítettek volna egy B-tervet, mindent arra alapoztak, hogy majd meggyőzik Trumpot a maradásról. Ez végül nem sikerült.

 

A másik, lehetőséggel sem éltek. A szíriai kurd erők, az YPG legalább formálisan megszakíthatta volna a kapcsolatot Törökország területén is aktív, Ankara által terroristaszervezetnek minősített Kurd Munkáspárttal (PKK), amivel legalább némi időt nyertek volna, de végül erre sem került sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.