Nyitókép forrása: internethaber.com

 

Ha az európai országok nem támogatják Törökország terveit az Északkelet-Szíriában létrehozandó biztonsági zóna létrehozásában, Törökország megnyitja határait, és továbbengedi a migránsokat Európa irányába – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő.

 

Az említett biztonsági zónába telepítené be Törökország a területén élő 3,6 millió szír menekültet. A területen eddig kurdok éltek, akik 60 ezer fegyveressel ellenőrizték a területet és őrizték azt, miután kiszorították onnan az Iszlám Állam erőit. A törökök október elején indítottak hadműveletet a kurdok ellen, akiknek jelenleg egy török-orosz paktum értelmében (és az USA hallgatólagos engedélyével) el kell hagyniuk a térséget.

 

Erdogan most azt is kijelentette, hogy ha Moszkva felrúgná az egyezségüket, Törökország ma „tisztítja meg” a területet „terroristáktól”. Törökországban jelentős számú kurd kisebbség él, autonómiatörekvéseik miatt Ankara terroristákként kezeli őket. Az USA a hadművelet megindulásakor kivonta csapatait a területről – magára hagyva ezzel a kurdokat.

 hirdetes_810x300  

 

Európa jelenleg szankciókat foganatosítana Ankarával szemben, Erdogan azonban ennek ellenáll, mert tudja, hogy Brüsszel az uniós-török migrációs paktum foglya.

 

Az amerikai hadsereg ma Irakból visszatért Szír területre, páncélozott járművekkel az szíriai olajmezők felé tartanak, hivatalosan azért, hogy „megvédjék azokat” az Iszlám Államtól és hogy megakadályozzák, hogy dzsihadisták szerezzenek bevételeket a fekete aranyból.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!