Nyitókép forrása: reuters.com

 

A kurd haderők befejezték csapataik kivonását az orosz-török megállapodásban foglaltak szerint Északkelet-Szíriából – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

 

„A tervezettnél korábban vonultak ki a fegyveres erők arról a területről, amelyen a biztonsági folyosó jön majd létre. Helyükre bevonult a szír határvédelem és a mi katonai rendészetünk”

 

fogalmazott Sojgu. A kurd fegyveres erőknek ma 16:00 óráig kellett kivonulniuk a biztonsági zónának szánt, szír-török határtól számított mintegy 30 kilométer széles sávból. Amennyiben ennek nem tettek volna eleget, Törökország újraindította volna az október elején elkezdett offenzíváját, amit az orosz-török megállapodás keretében nemrég felfüggesztett.

 

 hirdetes_400x285  

A megállapodás értelmében a területen az orosz és török katonaság közösen járőrözik. A kurdok kivonulásával elvileg véget ér a török offenzíva Szíriában.

 

Mevlüt Cavosuglu török külügyminiszter még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a török hadsereg minden egyes kurd harcost megtámad, akivel a zónában találkozik.

 

A Reuters közlése szerint a kurd YPG milícia tagjai még mindig a határvidéken tartózkodnak.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!