Nyitókép: Profimedia.cz

 

Végigtekintve azoknak a nevén, akik támadják őt, Soros Györgynek az az érzése, hogy valamit igenis jól csinál.

 

A magyar származású kontroverz amerikai milliárdos üzletember, filantróp a brit The Guardian napilapnak úgy nyilatkozott: büszke arra, hogy milyen ellenségei vannak.

 

 hirdetes_810x300  

Nem veszi magára a támadásokat

 

„Ha végignézek azoknak az embereknek, mozgalmaknak vagy országoknak a listáján, akik ellenem vannak, akkor az az érzésem támad, hogy valamit jól csinálok. Büszke vagyok arra, hogy milyen ellenségeim vannak“

 

– jelentette ki a 89 éves Soros György.

 

Az ellenfelei támadásait nem veszi magára.

 

„A köztünk lévő ellentétek nem személyesek, hanem ideológiaiak. Két ellentétes világnézet képviselői vagyunk“

 

– vélekedik Soros.

 

Az amerikai milliárdos már több évtizede fordít hatalmas összegeket a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) kiépítésére, mely az egész világon az emberi jogok és a civil társadalmak fejlesztését tűzte ki célul.

 

Trump, Putyin és Fico is kritizálja őt

 

A The Guardian cikke szerint Sorost a nacionalisták és a populisták az utóbbi években egyre gyakrabban jellemzik „a James Bond-filmek könyörtelen gazembereként“, akinek egyetlen célja a nemzetek megdöntése és az illegális migráció megerősítése.

 

Leggyakrabban Orbán Viktor magyar miniszterelnök illeti kritikával, de Robert Fico volt szlovák kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök is kapcsolatba hozta őt a kormányellenes tüntetésekkel. Ezenkívül rosszindulatú, baljós szándékkal vádolta meg őt Donald Trump amerikai elnök, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő is.

 

Arra a kérdésre, hogy melyik projektje jelenti számára a legnagyobb örömöt, Soros azt felelte, az ukrajnai. Itt ugyanis az alapítványa rengeteg hasonló kezdeményezést támogatott.

 

„Vegyük Ukrajnát: több forradalmon esett át, de mindegyik elbukott. Most pedig egy szabad, igazságos választáson van túl“

 

– mondta Soros, majd hozzátette: a tapasztalat megtanította arra, hogy a valódi siker eléréséhez évtizedek kellenek.

 

„Nagy az egóm”

 

A DPA ügynökség információi szerint Soros tavaly több mint 30 milliárd dollárt fektetett az alapítványaiba. Pozsonyban 1992-től működik az Open Society Foundations fiókja. A milliárdos alapítványának pénzforrásaiból kapott Zuzana Čaputová szlovák államfő is a politikába való belépésekor.

 

Soros filantróp aktivitásait azonban nem az önzetlenségéből erednek.

 

„Nagy az egóm, ami a világ jobbá tételére fordított igyekezetem során nyugszik meg“

 

– jelentette ki a milliárdos.

 

A The Guardian szerint az utóbbi években az amerikai Demokratikus Párt jelöltjeinek és kampányaiknak fő pénzügyi támogatója lett.

 

A legújabb interjújában hivatalosan Trump egyik potenciális ellenfele mellett sem akart kiállni, de nagyon pozitívan beszélt Elizabeth Warren szenátorról.

 

 „Elegendő tapasztalattal és energiával rendelkezik ehhez a munkához. Tudja, hogy milyen hibái vannak a jelenlegi rendszernek, és rengeteg innovatív ötlete van a helyrehozatalukra. A viták során kenyérre tudná kenni Trumpot“

 

– vélekedett Soros.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.