Nyitókép: Edouard Philippe francia miniszterelnök és Roxana Maracineanu sportminiszter látogatást tett a 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai falu leendő helyszínén, a Párizs szomszédságában fekvő Saint-Ouenben (Fotó: MTI/EPA/AFP/Lionel Bonaventure)

 

Megkezdődött a 2024-es párizsi olimpiára érkező sportolók fogadására tervezett olimpiai falu építése Párizstól északra, Franciaország legszegényebb megyéjében, Seine-Saint-Denis-ben.

 

A várhatóan három évig tartó építkezés alatt egy 51 hektáros területen csaknem 15 ezer sportoló és delegált elhelyezésére alkalmas falut alakítanak ki, amelyet a 2024-es olimpia után egy háromezer lakásos lakónegyeddé kíván átalakítani a kormány.

 

  hirdetes_300x300   

Edouard Philippe francia miniszterelnök már a 6,8 milliárd eurós költségvetésű (ebből másfél milliárd euró közpénz) olimpia örökségét méltatta, kiemelve azt, hogy a megye és a helyi lakosság érdekeit fogja szolgálni a sportesemény.

 

„Ha azt szeretnék, hogy sikeres legyen, az kell, hogy a szervezés, a finanszírozás, a mozgósítás ne tűnjön el, amikor kialszik az olimpiai láng. Tartóssá kell tenni!”

 

– hangsúlyozta a kormányfő.

 

Öt évvel a rendezvény előtt helyi szinten egyre több a tiltakozás az olimpiai falu megépítése ellen, amelyhez egy több mint húsz vállalkozásnak, három iskolának, egy hotelnek, egy diákszállónak és külföldi vendégmunkások szállóinak helyet biztosító ipari területet kell elbontani.

 

Negyven éve élünk itt, és nincs több hely számunkra, ez felháborító” – mondta a francia hírügynökségnek Boubacar Diallo, a munkásszálló képviselője, amelynek lakói méltó elhelyezésért küzdenek.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.