Nyitókép forrása: pestisracok.hu

 

Muriel Pénicaud francia munkaügyi miniszter kedden megerősítette, hogy jövő nyártól évente meghatározandó kvótarendszerrel tervezi a kormány szabályozni a gazdasági bevándorlást.

 

„Franciaország az igényeinek megfelelően foglalkoztat. Ez egy újfajta megközelítés, hasonlít ahhoz, ahogy az Kanadában vagy Ausztráliában működik” – mondta a tárcavezető a BFM hírtelevízióban. „A lényeg, hogy célszámok vagy kvóták legyenek, ez már csak egy szemantikai kérdés” – tette hozzá.

 

Edouard Philippe miniszterelnök hétfőn mutatta be a minisztereknek a és a képviselőknek a gazdasági bevándorlásra vonatkozó 2011-ben meghatározott intézkedések megújításáról szóló javaslatait, amelyeket Muriel Pénicaud szerint jövő nyárig véglegesít a kormány a kvótarendszerrel együtt.

 hirdetes_810x300  

 

„Ezentúl minden évben felülvizsgáljuk ezt a listát. Néhány hónap múlva kezdjük a szociális partnerekkel és a régiók képviselőivel. Megnézzük, hogy milyen erőfeszítések történtek a képzés területén ahhoz, hogy először az álláskeresőink, aztán pedig a menekültek töltsék be ezeket az álláshelyeket. Utána pedig meghatározzuk foglalkozásonként és területenként a (hiányzó) emberek számát” – mondta a miniszter.

 

Muriel Pénicaud elismerte, hogy „a számokat tekintve elég szerény” a gazdasági bevándorlás Franciaországban, évente mintegy 33 ezer külföldi munkavállalót érint. A gazdasági bevándorlók határozott idejű munkavállalást engedélyező vízumot, majd tartózkodási engedélyt kapnak egy meghatározott munkára.

 

A jobboldali ellenzék üdvözölte a kvótarendszer bevezetését, a baloldal viszont úgy vélte, hogy a bevándorlás témáját a kormány arra használja fel, hogy elfordítsa az emberek figyelmét a tényleges társadalmi problémáktól.

 

Jóllehet a Zöldek óvatosak a kvóta kérdésében, szerintük a téma felvetése lehetőset ad annak a „tévképzetnek a felszámolására, hogy az országot elárasztották a bevándorlók, illetve hogy bebizonyosodjon az, hogy a bevándorlás lehetőség is lehet egy ország számára” – fogalmazott Yannick Jadot pártvezető a Franceinfo hírrádióban.

 

Laurent Berger, a CFDT, a legkevésbé radikális szakszervezet vezetője „felháborítónak” tartotta a France Inter közrádióban, hogy az alig 30 ezer külföldit érintő gazdasági bevándorlás miatt kvótarendszer bevezetését tervezi a kormány.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!