Nyitókép forrása: ukrinform.com

 

A kizárólag Oroszország által elismert szeparatista Donyecki Népi Köztársaság elkezdte kivonni katonáit és haditechnikáját Donbas vidékéről. Hasonló műveletbe kezdett Ukrajna is, az ukrán katonák pakolnak és távoznak Petrovszkij és Bogdanyivka települések melletti állásaikból.

 

A csapatkivonások egy korábbi megállapodás része, amelyet Ukrajna, Oroszország, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó Ukrán régiók (Donyecki Népi Köztársaság, Luhanszki Népi Köztársaság) írtak alá még szeptemberben.

 

A lépés egyértelmű előrelépés a 2014 óta tartó ukrán válság lezárásában. Az Ukrinform közlése szerin ma délben a Bogdanyivkánál állomásozó ukrán tüzérség még kilőtt pár rakétát az ellenre, negyed óra után azonban már elkezdtek pakolni és öt perccel később javában vonultak vissza a parancsnak megfelelően.

 hirdetes_810x300  

 

Az egész folyamatot az EBESZ megfigyelői ellenőrzik, konfliktusokról nem érkezett hír a visszavonulás kapcsán. 2016-ban már volt egy kísérlet kölcsönös haderőkivonásra Ukrajna és a szakadár területek részéről, ám az végül kudarcba fulladt.

 

További háttérinformációkat alábbi cikkeinkből tudhatnak meg:

 

Elmozdult a holtpontról az ukrán konfliktus, esély a diplomáciára

 

Tiltakozó felvonulásokat tartottak Kijevben a szakadár területek különleges státusa ellen

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!