Nyitókép forrása: Bloomberg.com/A képen Pedro Sanchez szociáldemokrata kormányfő látható

 

Az urnazárás után nyilvánosságra hozott exit poll felmérés szerint a mai spanyol parlamenti (előrehozott) választásokat a kormányzó szociáldemokrata párt nyerte meg, de a korábbi választásnál néhány százalékponttal gyengébben szerepelt.

 

Erősödött a jobboldali blokk, de még így sem tudnak többséget szerezni a 350 tagú spanyol parlamentben. A szélsőjobboldali Vox párt a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő.

 

A GAD3 ügynökség által készített felmérés 114-119 mandátumot jósol a szocdemeknek, 85-90 mandátumot a Néppártnak (eddig 60 képviselői helyük volt). A Vox 56-59 széket kaphat a parlamentben (eddig 24-gyel rendelkezett).

 hirdetes_300x300  

 

Szinte borítékolható az újabb patthelyzet. A jobboldali blokknak 147-156 mandátumot jósolnak, a baloldalnak 147-156 mandátumot, mindkettő viszonylag messze van a parlamenti többségtől, amelyhez legalább 176 képviselői székre van szükség. Érdekes, hogy baloldali és jobboldali centrista pártok veszítették a legtöbb mandátumot.

 

Spanyolországban idén ez volt a második előrehozott választás, miután megbukott a szocialista kormány, az első előrehozott választás után pedig kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!