Öt hónap kormányzás után összeomlott a koalíció Moldovában, miután a parlament megvonta a bizalmat Maia Sandu moldovai kormányfőtől. A dolog érdekessége, hogy Sandu ellen saját koalíciós partnere, az oroszbarát Igor Dodon terjesztette be a bizalmatlansági indítványt. Sandu egyébként a nyugati és európai irányultságú ACUM elnöke, amely a korrupciós és az oligarcha rendszer felszámolását tűzte zászlajára.

 

Az öt hónappal ezelőtt egy másik válságból kiútként életre hívott koalíció a moldovai legfőbb ügyész személyén bukott meg. A kormánypártok nem tudtak megállapodásra jutni a főügyészválasztás Sandu által beterjesztett módosítása kapcsán.

 

Moldovában jelenleg a főügyészt a belügyminisztérium felügyeletével egy olyan bizottság választja ki, amelynek tagjai a kormányból, a parlamentből, az elnöki palotából és szakértői körökből kerülnek ki. Sandi a kiválasztás folyamatát átadta volna a miniszterelnök, tehát saját kezébe, jelölését pedig az Ügyészek Tanácsa hagyta volna jóvá.

 

 hirdetes_810x300  

Hogy Sandu a saját kezébe adta volna a főügyész megválasztásának jogát, nem véletlenül. Az öt hónappal ezelőtt nagy nehezen lezáruló kormányválság egyik központi eleme épp az volt, hogy egyetlen oligarcha uralta az ügyészségek, bíróságok nagy részét és az Alkotmánybíróságot.

 

A vita végül oda vezetett, hogy Igor Dodon és pártja, a Moldovai Szocialista Párt bizalmatlansági indítványt kezdeményezett saját koalíciós partnere kormányfője ellen. A javaslat pedig 63 támogató szavazatot kapott a 101 tagú moldovai parlamentben.

 

A BNE Intellinews régiós szakportál megjegyzi, hogy a kormányválságra néhány nappal azután került sor, hogy az ACUM jelöltje, Andrei Nastase elvesztette a főváros, Chisinau önkormányzati választásait, amitől az oroszbarát szocialisták vérszemet kaptak, s most úgy látják, eljött az ő idejük a mérleg átbillentésére.

 

Úzvölgyi incidensek: Sovinizmusba csomagolt területfoglalás egy román és egy magyar provokátorral a háttérben

 

Trónok Harcába illő káosz

 

Moldovában négy éve egymást érik a politikai válságok, mióta Ilan Sor, Orhe polgármestere három bank közreműködésével egymilliárd dollárt tüntetett el még 2014-ben. Ez az összeg a moldovai bruttó hazai termék nyolcadát jelenti. Ennek ellenére idén februárban még mindig 8,5 százalékkal tudott bejutni a parlamentbe. A politikusok iránti bizalom azonban fagypontra süllyedt az országban, amely magával hozta a patthelyzetszerű erőleosztásokat.

 

Sor Vladimir Plahutniac közvetlen bizalmi körébe tartozik. Plahutniac Moldávia leggazdagabb és leghatalmasabb személyisége, akinek vagyonát 2,5 milliárd dollárra becsülik. A zsebében tartotta az igazságszolgáltatás döntő részét. Plahutniacot egykor Románia támogatta abban a reményben, hogy majd segítségével sikerül egyesíteni a két országot. Plahutniac azonban – mikor már elég hatalma volt – váratlanul moldovai nacionalista lett, aki nem Romániával, hanem a szintén szomszédos Transznisztriával akart egyesülni.

 

Itt lép a képbe Nyugat és az EU. Egyikük sem akarta, hogy Plahutniac tervei valóra váljanak, mert Transznisztria beolvasztásával az oroszbarát erők kerekedtek volna felül Moldovában.

 

Azt hihetnék, hogy emiatt Plahutniac akár az oroszok kegyeltjei is lehetne, ám a moldovai oligarcha elkövette azt a súlyos hibát, hogy szoros üzleti kapcsolatot épített ki Petro Porosenko egykori ukrán államfővel. Így az oroszok is el akarták végül tüntetni a képből.

 

Idén februárban Plahutniac által birtokolt és vezetett, szintén EU-barát Demokrata Párt nem tudott kormányt alakítani. Kudarca után azonban hosszú tárgyalásokat követően az oroszbarát szocialisták és az ACUM megállapodásra jutott. Plahutniac ekkor kijelentette, hogy a megállapodás nem a törvény által előírt 90 napon belül történt, így Igor Dodont az Alkotmánybírósággal leválttatta, helyére pedig Pavel Filipet ültette, aki újabb választásokat írt ki szeptember elejére.

 

De mivel Oroszország, az EU és Románia is Plahuntiac bukását akarta, végül júniusban létrejött a szocialista-ACUM kormány, azzala  feltétellel, hogy Moldova folytathatja ugyan az EU integrációs tárgyalásait, de nem csatlakozhat a NATO-hoz.

 

Kelet-európai trónok harca: hogyan függ össze a moldáv belpolitikai válság és az úzvölgyi incidens?

 

A nyugat aggódik. Moszkva is

 

Most, öt hónappal később a kormány megbukott, és a nyugati, uniós és romániai politikai vezetők mind aggodalmuknak adtak hangot. Románia például kijelentette, hogy „Bukarest együttműködési hajlandósága nagyon alacsony lesz”, ha Moldovában olyan kormány alakul, amely nem folytatja a „demokratikus reformokat”.

 

Oroszországban sem felhőtlen az öröm. Az oroszbarát szocialisták ugyan hasznos szövetségeseik, de a belpolitikai válság azt a kockázatot rejti magában, hogy a száműzetésben élő Vladimir Plahutniac esetleg újra visszatérhet az országba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.