Nyitókép: AFP/ Marco Bertorello

 

Velencében a halálos áldozatokat követelő áradás miatt Luigi Brugnaro polgármester rendkívüli állapotot hirdetett. A heves esőzések miatt rengeteg teret és utcát öntött el a víz Velencében.

 

A károk jelentős mértékben érintették a Szent Márk-székesegyházat.

 

 hirdetes_400x285  

„Egy lépésre voltunk az apokalipszistől“

 

– mondta Pierpaolo Campostrini, a székesegyházért felelős mérnök.

 

A bazilikában a víz magassága elérte az 1,410 métert, ami károkat okozott az épület falán, és beszivárgott a kriptába is. A bazilikában mobil korlátokat helyeztek el, hogy a víz ne jusson be abba a kápolnába, ahol a Szent Márk legendáját ábrázoló képciklus található. A bazilika legértékesebb tárgyait biztonságos helyre szállították.

 

„Velence romokban hever. A Szent Márk-székesegyházon kívül az egész város és a szigetek is nagy károkat szenvedtek el“

 

– mondta a polgármester.

 

 

Ekkora mennyiségű víztömeg még Velencében is ritka

 

Az esőzések és az árvíz miatt a városban megszakadt a telefon-összeköttetés, az óvodák és az iskolák zárva tartanak. Bár a helyiek már hozzászoktak az árvizekhez, ekkora víztömeg azonban ritkán látható Velencében.

 

A viharos erejű szél legkevesebb 60 hajót rongált meg, a kikötőhelyekről rengeteg gondolát és csónakot próbáltak meg eltávolítani. A víz több helyi szálloda alsó szintjét is elöntötte.

 

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani.

 

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!