Nyitókép forrása: origo.hu

 

Várhelyi Olivér magyar uniós biztos-jelölt hétfőn megkapta az Európai Parlament külügyi bizottságának jóváhagyását, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy a hivatalba lépjen az új Európai Bizottság, élén Ursula von der Leyennel, Jean-Claude Juncker pedig távozzon posztjáról.

 

A von der Leyen vezette Bizottságnak egy hónappal korábban kellett volna hivatalba lépnie, ám az Európai Parlament a magyar, lengyel és román uniós biztosok kapcsán politikai indíttatású döntéseket hoztak, amelyek miatt december elejére halasztották a staféta átadását.

 

Várhelyi Olivértől például a múlt héten az EU illetékes bizottságai azt várták, hogy bizonyítsa, kellően független lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, mint uniós bővítésért felelős biztos. Olyan érvelést lehetett hallani az EP bizottságából, miszerint Orbán Viktor Törökország és Oroszország javára akarja majd befolyásolni az uniós bővítési politikát Várhelyin keresztül.

 hirdetes_400x285  

 

Ez már csak azért is különös, mert épp Magyarország és a V4 kardoskodott leginkább az uniós bővítésért a Nyugat-Balkánon, amit nem Orbán Viktor, hanem éppenséggel Emmanuel Macron francia államfő kaszált el a francia nemzeti érdekekre hivatkozva. Ennyit arról, hogy a nyugati uniós tisztviselők mennyire függetlenek országuk vezetőitől…

 

A Nyugat-Balkán uniós csatlakozása fontos stratégiai kérdés, mivel a térségért – az EP bizottságainak szakmaiatlan retorikájával szemben – az EU épp Oroszországgal és Törökországgal verseng. Aki tehát támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását, azt aligha lehet Erdogan vagy Putyin kiszolgálójának nevezni. Sajnos azonban a francia döntés ebben a versenyben komoly lemaradást idézett elő. Várhelyi kinevezésére sokan épp azért vártak reménykedve, mert a magyar álláspont előmozdíthatta volna a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásait. Macronnak azonban nem az EU bővítése, hanem az EU mélyítése elsődleges (magyarul: a nyugati francia-német tandem befolyásának elmélyítése az EU-ban).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.