Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

A visegrádi négyek véleménye mára megkerülhetetlenné vált Európában, aminek oka kiváló együttműködésük, amelyben mindig a közös álláspontokat keresik, nem pedig a vitás kérdéseket mélyítik – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Prágában a V4-ek házelnökeinek találkozóján.

 

A cseh szenátus székhelyén, a Wallenstein-palotában megtartott találkozón a visegrádi házelnökök megvitatták a rendszerváltás utáni három évtized tapasztalatait, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – ma áll.

 

 hirdetes_810x300  

„Harminc esztendővel ezelőtt közös cél vezérelt bennünket: diktatúra helyett demokrácia, rabság helyett szabadság, alávetettség helyett önrendelkezés, szegénység helyett pedig jólét”

 

– fejtette ki Kövér László.

 

Leszögezte, a visegrádi országok közös tapasztalata, hogy együttes fellépéssel és szoros együttműködés révén az európai színtéren új lehetőségeket teremthetnek országaik számára.

 

„Ha ma a V4-ek nemzeteire nézünk, már korántsem a 30 évvel ezelőtti képet, a szovjet birodalom összeomlásának következményeit megszenvedő, lerongyolódott államokat és társadalmakat, hanem életerős, fejlődő, vonzó jövőképpel rendelkező országokat látunk, amelyek képesek közösen gondolkodni és érdekeikért cselekedni”

 

– fejtette ki a magyar politikus.

 

„Mára egyértelműen az európai növekedés motorjává váltunk, aminek előfeltétele volt, hogy a négy ország megértette, hogy az együttműködés elemi érdekük”

 

– hangsúlyozta.

 

„Nyíltan kell beszélnünk arról, hogy az EU-nak reformra van szüksége. Nem elfogadható, hogy a Nyugat ne kezelje egyenrangúan a Keletet. Egyenjogú párbeszédre van szükség a régi és az új tagállamok között”

 

– jelentette ki Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke.

 

„Működőképes és egyenjogú tagokból álló Európai Uniót akarunk”

 

– húzta alá a V4-ek álláspontját a szlovák politikus.

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!