Nyitókép forrása: elpais.com

 

Spanyolországban korrupció miatt elítéltek több magasbeosztású politikust, akik a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt tisztviselői (PSOE). A korrupciós botrány a tömeges elbocsátások áldozatainak segítésére létrehozott állami alappal van összefüggésben: több százmillió euró tűnt el a süllyesztőben.

 

A bíróság 19 embert ítélt bűnösnek, köztük a PSOE több regionális miniszterét és miniszterelnökét.

 

Az egykori andalúziai kormányfő, José Antonino Grinán, aki 2009 és 2013 között töltötte be a tárcavezertői tisztséget, hat év börtönbüntetést kapott és 15 évnyi közszolgálattól való eltiltást.

 hirdetes_810x300  

 

Az andalúziai autonóm kormány elnöke, Mauel Chaves kilenc évig nem tölthet be semmilyen közhivatali pozíciót, ugyanilyen büntetést kapott Magdalena Álvarez, korábbi fejlesztési és építésügyi miniszter, az Európai Beruházási Bank egyik alelnöke.

 

A korrupciós ügyletekre 2000 és 2009 között került sor. A munkanélküliséggel szembeni harc jegyében létrehozott állami alapból összesen 680 millió euró vándorolt „nem megfelelő” helyekre. Az andalúz tartományi kormányzat helyzete alapjaiban rengett meg, a tavalyi regionális választásokon soha nem látott mértékben csökkent a támogatásuk az ügy kipattanása miatt, Andalúzia új autonóm kormánya már jobboldali.

 

el País

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!