Nyitókép forrása: bbc.com

 

A máltai rendőrség letartóztatott egy ismert máltai üzletembert Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-ben történt meggyilkolása ügyében. A BBC közlése szerint Yorgen Fenech-et jachtján vették őrizetbe. Fenech a 17 Black tulajdonosa, a cég számláit a rendőrség 2018-ban befagyasztatta, miután kiderült, pénzmosásra használták. A 17 Black összefüggéseiről Daphne Caruana Galizia is írt riportjaiban a Panama Papers kapcsán.

 

Fenech egyébiránt a Tumas Group helyi mogul vezérigazgatója is, amely résztulajdonosa a Joseph Muscat máltai miniszterelnök és Konrad Mizzi idegenforgalmi miniszter által erőltetett gáztüzelésű erőműnek. A nagyszabású energia-projektet személyesen Mizzi felügyelte, az energiatermelés zsíros bevételekkel járó jogát pedig Fench cége kapta, a projektbe befolyó összegeket Duabion és más közele-keleti bankokon mentették ki. Muscat és MIzzi a sajtónak tagadta, hogy ismerné a botrány középpontjában álló 17 Black vállalat tulajdonosának kilétét.

 

Fenech letartóztatásának híre egy nappal azután érkezett, hogy Joseph Muscat kormányfő kijelentette, csak akkor ad kegyelmet az autóbombás újságírógyilkosság egyik gyanúsítottjának az együttműködésért cserébe, ha vallomása ténylegesen elvezet a merénylet megrendelőihez és a bíróságon bizonyítékokat nyújt be.

 hirdetes_400x285  

 

A jelek szerint Muscat időhúzást sejtető nyilatkozata nem vált be. Fenech szerda kora reggel próbálta jachtján próbálta elhagyni a szigetországot, de a partiőrség feltartóztatta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!