Nyitókép forrása: ta3.com

 

A Der Spiegel német baloldali lap rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egykori elnök ’60-as évekbeli tevékenysége lehetett az indíték fia meggyilkolásánál.

 

Az orvosként tevékenykedő Fritz von Weizsäckert szerdán késsel támadta meg a kelet-német bejelentett lakhellyel rendelkező elkövető az egyik berlini kórházban. Von Weizsäcker élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A lehetséges indítékokat a rendőrség még nem hozta nyilvánosságra, a sajtó szerint azonban bosszúról van szó.

 

A Der Spiegel azt írta, hogy von Weizsackert a családja elleni bosszú céljából támadta meg az elkövető. Apja, Richard von Weizsacker ugyanis, még politikai pályája előtt, 1962 és 1966 között a Boehringer Ingelheim végyipari konszern vezetőségi tagja volt. Ez a vállalat a ’60-as és ’70-es években nagymennyiségben szállította az Angent Orange névre keresztelt, erősen mérgező, lombtalanító és gyomirtó hatású vegyszert.

 hirdetes_810x300  

 

Az Egyesült Államok az Agent Orange anyagot vietnami háborúban (1964-1975) nagy mennyiségben vetette be a vietkong (pontosabban a nekik menedéket nyújtó sűrű dzsungel) ellen. A vegyszernek súlyos mérgező hatása volt – dioxint tartalmazott, aki vele érintkezett, súlyosan egészségkárosodást szenvedett el. A háború utáni vietnami kormány szerint az Agent Orange halálos áldozatainak száma 400 ezerre tehető, a vegyszer hatására további félmillió torz, súlyos elváltozásban szenvedő gyermek jött a világra.

 

A német hatóságok a sajtóban megjelent információkat egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Az 57 éves elkövetőt jelenleg a pszichiátrián kezelik „súlyos pszichikai betegség” okán.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!