Nyitókép forrása: ferl.com

 

Alekszandr Vucic szerb elnök ma, a Nemzetbiztonsági Tanács ülése után bejelentette, hogy az ország hírszerző ügynöksége „jelentős és széleskörű” orosz kémtevékenységre hívta fel a figyelmet. A hírszerzés a szerb katonaság tagjai és orosz kémek közti tevékenységet fedezett fel.

 

Vucic azután hívta össze a nemzetbiztonsági testületet, hogy az interneten megjelent egy videó, amelyen Georgij Kleban, egykori belgrádi orosz katonai attasé egy táska pénzt ad át egy nyugalmazott szerb magasrangú tisztnek, akit Vucic csak Z.K-ként emlegetett.

 

Az átadásra Belgrádban került sor, a felvételeket a Reuters hírügynökség közlése szerint nem szerb ügynökök készítették. Hogy pontosan ki, azt Vucic nem hozta nyilvánosságra.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő elmondta, hogy az orosz attasé és a szerb katonai közti ügyletre még tavaly decemberben került sor. Elismerte, hogy Kleban „saját biztonsági intézkedései” lehetetlenné tették, hogy szerb ügynökök készítsenek róla videót, azok „az ügy kapcsán más területen értek el sikereket.” Kifejtette, hogy több videófelvétel és hanganyag készült Kleban más jellegű találkozóiról, amelyeken a szerb hadsereg tagjai is jelen voltak.

 

Az eset jelentősen ronthatja Szerbia és Oroszország diplomáciai kapcsolatát, ennek ellenére Vucic szerint az esetnek „nem szabad kárt okoznia a két ország kapcsolatában.” Egyúttal kijelentette, hogy „Vlagyimir Putyin elnök biztosan nem tudott” Kleban ügyleteiről. Vucic december 4-én utazik Moszkvába, hogy személyesen tárgyaljon Putyinnal. A találkozóra nem a kémügy miatt került volna sor.

 

Vucic azt is kijelentette, hogy  Szerbia nem fogja megváltoztatni a katonai semlegesség doktrínáját, vagyis nem csatlakozik a NATO-hoz, sem az oroszok által létrehozott Kollektív Biztonsági Szervezethez.

 

Az orosz külügyminiszter, Maria Zakarova szerint az interneten közzétett felvételek „provokációk”, amelyek célja, hogy „egy bizonyos benyomás érzetét keltsék”.

 

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!