Nyitókép: nemzeti.net

 

Megnyitották a román külképviseletek által berendezett külföldi szavazóköröket pénteken, ezzel megkezdődött a romániai elnökválasztás második fordulója.

 

A külföldi voksolás megkönnyítését célzó, idén nyáron elfogadott törvény értelmében a külföldön tartózkodó román állampolgárok nemcsak a belföldi voksolásra kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják voksukat.

 

 hirdetes_300x300  

Számukra 835 szavazókört rendeztek be külföldön, csaknem kétszer annyit, mint a májusi európai parlamenti (EP-) választáson, amikor hatalmas torlódás alakult ki egyes külképviseleteken és sokan többórás sorban állás után sem tudtak élni választójogukkal.

 

Az elnökválasztás november 10-én véget ért első fordulója igazolta, hogy nem volt hiábavaló az intézkedés, a román diaszpóra valóban nagyobb arányban járul az urnákhoz, ha megkönnyítik számára, hogy éljen választójogával. Külföldön az első fordulóban leadott 675 ezer szavazat csaknem kétszerese az eddigi rekordnak, olyan körülmények között, amikor összességében minden korábbi romániai elnökválasztásnál alacsonyabb, alig 51,2 százalékos volt a részvétel.

 

Pénteken, az elnökválasztás második fordulójában, az első órákban a külföldi szavazókörökben a részvétel valamivel nagyobb volt, mint az első fordulóban. A külföldi szavazókörök pénteken helyi idő szerint 12-től 21 óráig, szombaton és vasárnap (akárcsak Romániában) 7-től 21 óráig tartanak nyitva.

 

A második fordulóban a szavazólapon már csak két név szerepel, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként újabb mandátumra pályázó, tisztségben lévő Klaus Johannis államfő és a parlament által októberben leváltott volt miniszterelnök, Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

 

Kettejük közül az lesz Románia elnöke a következő öt évben, aki megszerzi az érvényes szavazatok egyszerű többségét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!