Nyitókép: Getty Images

 

A közeledő karácsony egyre nagyobb indulatokat kavar Észak-Európában, pedig a szeretet ünnepének a békéről és a családokról kellene szólnia.

 

Finnországban és Svédországban a korábbi évekhez hasonlóan a befogadott migránsokra és a más vallásúak érzékenységére való tekintettel több döntéshozó is átírná a nemzeti karácsonyi hagyományokat.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik változás az lenne, hogy átneveznék a karácsonyi vásárt télvásárnak, amellyel gyakorlatilag teljesen elvennék a karácsonyi funkcióját – számolt be az M1 tudósítója. Hozzátéve, a módosítók leginkább azt sérelmezik, hogy ezeken a vásárokon hagyományos, valláshoz köthető karácsonyi jelképeket lehet kapni.

 

December 13-án tartják Szent Lúcia ünnepét Finnországban, amelyet eddig egy szőke hajú kislány által vezetett körmenet kísért. Ezt a kislányt később egy fekete bőrű fiúval cserélték ki, most azonban már csak fényünnepet szeretnének az ünnep kritizálói.

 

Idén először vetődött fel az is, hogy az iskolák ünnepeit ne tartsák meg a templomokban, hiszen ez „sokakat sérthet”. A vallásszabadságra tekintettel ezeket máshol kellene tartani a kritikák szerint – fűzte hozzá a tudósító.

 

Egyelőre úgy tűnik, a legtöbben továbbra is megtartják a karácsonyi hagyományokat és ünnepeket Észak-Európában. A megkérdezettek azt mondták, a karácsony a szeretet és a család ünnepe már hosszú ideje, amelyet nem lehet kiírni a történelem múltjából és jelenéből sem.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.