Nyitókép forrása: wikipedia

 

Nagyjából 440 ezer eurónak megfelelő rubelt kell bírságként kifizetnie annak a két orosz katonának, akik két évvel ezelőtt az annektált Krím-félszigeten „tévedésből” kilőttek két levegő-föld rakétát. A katonai bíróság ma hozott ítéletet – közölte a Kommerszant napilap.

 

Nyikolaj Zvereb és Alkeszej Csjebanov 2017-ben azt a feladatot kapták, hogy ellenőrizzenek két, Ch-29TD (NATO-kóddal AS-14 Kedge) típusú levegő-föld rakétát. Csakhogy a katonai hangárban végzett teszt során nem tartották be az előírásokat és az eljárás kötelező lépéseit – legalábbis a vádirat ezt állítja – emiatt véletlenül begyújtották a négy méter hosszú, egyenként 700 kilogrammos rakétákat.

 

A rakéták lerombolták a hangár két falát, egy harmadik rakéta is megsemmisült és tönkre ment a teszthez használt speciális műszer is. Az anyagi kárt az orosz minisztérium 46,6 millió rubelre (cca. 661 ezer euró) becsülte, de javítható tételeket is tartalmaz.

 hirdetes_810x300  

 

A Kommerszant megjegyzi, hogy a katonák fizetéséből az orosz védelmi minisztériumnak fizetendő bírság egyáltalán nem számít rekordnak. Idén 597,5 millió rubelt (8,47 millió eurót) pereltek ki egy ezredestől és egy alezredestől, akik egy speciális, lövést imitáló lézerberendezést vásároltak és fizettek ki előre, csakhogy a németek nem szállították azt le az oroszellenes szankciók miatt.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!