Nyitókép forrása: 4liberty.eu

 

Ukrajna és Fehéroroszország az a két helyszín, ahol sor kerülhet az Egyesült Államok és Oroszország konfrontációja – derül ki a Geopolitical Futures hosszútávú geopolitikai előrejelzésének novemberi frissítéséből.

 

A magyarországi születésű amerikai professzor, George Friedman által alapított amerikai agytröszt szerint fennáll a lehetősége, hogy Ukrajna hosszú távon szétesik, miközben a Fehéroroszországban (Belorussziában) növekvő orosz befolyás Lengyelországot veszélyezteti.

 

Fontos kérdés lesz Ukrajna esetében az orosz földgáz-szállításokról szóló szerződés megújítása. A Gazprom és Kijev közti megállapodás lejár. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha Ukrajna közvetlenül Moszkvától vásárolna földgázt, vagyis a szerződés megújítását szorgalmazza. Az USA abban érdekelt, hogy az orosz gáz helyett alternatív földgázellátókra is szert tegyen Kijev. A valós helyzet azonban az, hogy a sok vitát kiváltó Északi Áramlat 2 gázfolyosós, amely megkerülve egész Közép-Európát látná el Oroszország legfontosabb gázpiacát, Németországot, aligha készül el az ukrán szerződés lejártáig. Így bizonyos fokig Moszkva is abban érdekelt, hogy megállapodásra jusson Ukrajnával.

 hirdetes_810x300  

 

Fehéroroszország és Oroszország kapcsolata a gyakorlatban továbbra is rendkívül baráti. Szorosan együttműködnek a gazdaság és a hadsereg területén. Nemrég Minszk két SU-30-as vadászgépet kapott az oroszoktól. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azonban rendszeresen éles nyilatkozatokat fogalmaz meg Moszkvával szemben, hogy emlékeztesse partnerét, hogy milyen mértékben is van szüksége Belorussziára.

 

Eközben a NATO tagállamai megkezdték a 2020-as nagyszabású hadgyakorlatra való felkészülést, amelynek keretében ismét jelentős mennyiségű amerikai haditechnika érkezik Lengyelországba. A Defender 2020 az elmúlt negyedszázad legnagyobb amerikai katonai erőket megmozgató gyakorlata lesz európai területen.

 

Természetesen a szakértők nem azt mondják, hogy a két nagyhatalom között mindenképp konfliktus lesz, hanem hogy ennek lehetősége nő, a feltételek pedig adottak.

 

Az amerikai hadsereg az elmúlt negyed évszázad legnagyobb európai hadgyakorlatára készül

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!