Nyitókép forrása: etrend.sk

 

Pénteken este derült ki, hogy a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő meggyilkolása miatt őrizetbe vett vállalkozó, Yorgen Fenech, nem részesülhet elnöki kegyelemben. Fenechet november 20-án vették őrizetbe, épp akkor, mikor elhagyni készült a szigetországot luxusjachtján. A kormány rendkívüli ülést tartott Fench kegyelmi kérdéséről, közben tízezrek tüntettek Jospeh Muscat szociáldemokrata kormányfő távozását követelve.

 

Yorgen Fenech vállalkozót (Szlovákiában oligarchának neveznénk) szombat este a hatóságok meg is vádolták az újságírónő meggyilkolásának megrendelésével. Daphne Caruana Galiziával egy autóbomba végzett 2017-ben, azután, hogy oknyomozásában lerántotat a leplet a kormány és kormányfő pénzmosási ügyleteiről.

 

Fenech letartóztatása után elnöki kegyelmet kért, cserébe további részleteket árult volna el a hatóságoknak az ügy részleteiről. A kormány azonban egyhangúan elutasította a kegyelem lehetőségét. A döntésben mindenképpen nagy szerepet játszott a kormányfő lemondását követelő több ezres tömeg.

 hirdetes_810x300  

 

Fenech a Thomas Group vezérigazgatójaként néhány éve megszerezte egy gáztüzelésű erőmű koncessziós jogát. Az erőművet Joseph Muscat szocdem kormányfő és Konrad MIzzi idegenforgalmi miniszter erőltette. Daphne oknyomozása alapján később kiderült, hogy Fenech a Black 17 nevű cégen keresztül közel-keleti számlákon keresztül jelentős összegeket utalt ki. A gyanú szerint a cégen keresztül jutottak hozza nagyösszegű „hálpénzekhez” a projektet erőltető politikusok, elsősorban Konrad Mizzi, valamint Keith Schembri, a kormányfő kancellária főnöke. Az említett két kormánytag a napokban távozott posztjáról, kihallgatták őket, vádat azonban egyelőre nem emeltek, szabadlábon vannak.

 

A máltai újságírónő oknyomozása Muscatra is kiterjedt, épp a 2017-ben kirobbant nemzetközi Panama Papers kapcsán. A belpolitikai válság és az ügy részleteinek napvilágra kerülése alapjaiban rengette meg a máltai kormányfő pozícióját,mivel védelmébe vette Mizzit és Schembrit.

 

A közvélemény és a sajtó rengeteget kritizálta a kormány fellépését az újságíró-gyilkosság kapcsán. Muscat a hét elején kénytelen volt megígérni, hogy lemond hivataláról, ha „bármilyen szálon kapcsolatba hozzák az újságírónő meggyilkolásával”.

 

Jelenleg reális esély van arra, hogy Máltán megbukik a Muscat-kormány.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!