Nyitókép: szegedma.hu

 

Erdélyi magyar emlékezetpolitikai diskurzust honosítanának meg az 1989-es temesvári forradalom magyar évfordulós rendezvényeinek a szervezői. Erről Toró T. Tibor, a Temesvár 30 rendezvénysorozat főszervezője beszélt hétfőn, a programsorozatot ismertető temesvári sajtótájékoztatóján.

 

Toró T. Tibor elmondta: az évfordulós rendezvénysorozattal két célt tűztek ki. Egyfelől közelebb szeretnék hozni az eseményeket azokhoz, akik 1989 után születtek, és nincsenek személyes élményeik a kommunista diktatúráról és a ’89-es változásokról, másfelől szeretnének meghonosítani egy sajátos erdélyi magyar emlékezetpolitikai diskurzust a temesvári eseményekről. Toró kijelentette: utóbbira egy normális társadalomban nem lenne szükség, de harminc éve jelentős erők szövetkeznek azért, hogy elvitassák Tőkés László forradalmi szikra szerepét, negatív fényben állítsák be az egykori temesvári lelkipásztort, sőt erkölcsi és politikai karaktergyilkosságok sorozatát kövessék el ellene.

„A mi szerepünk, hogy helyretegyük a dolgokat. A rendezvényeink ezt célozzák” – jelentette ki Toró T. Tibor, aki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöki tisztségét is betölti.

 

 hirdetes_300x300  

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!