Nyitókép: turkinfo.hu/illusztráció

 

Korrupciós vádakkal életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a kínai nemzeti energiahatóság korábbi vezetőjét, az ujgur származású Nur Bekrit – közölte a kínai legfelsőbb bíróság hétfőn.

 

A bíróság a kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblogon közzétett közleményében aláhúzta: Bekri a tárgyaláson bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban.

 

Bekri a muszlim ujgur kisebbség lakta nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről származik, és korábban betöltött pozícióiban a legmagasabb rangú ujgur politikus volt Kínában.

 hirdetes_810x300  

 

Hét éven keresztül, 2007 és 2014 között töltötte be Hszincsiang kormányzói tisztjét. Hivatali idejét azonban etnikai zavargások fémjelezték.

 

A politikust tavaly szeptemberben vádolták meg kenőpénzek elfogadásával, és ezt követően menesztették a nemzeti energiahatóság éléről, valamint a Kínai Kommunista Pártból is eltávolították.

 

Az ellene folytatott vizsgálat megállapította, hogy hatalmával visszaélve juttatott másokat előléptetésekhez, segítette egyes vállalatok működését, és közreműködött bizonyos ásványi erőforrások kiaknázásában.

 

Hszi Csin-ping kínai elnök 2012 végén hirdetett átfogó kampányt a korrupció ellen. Ennek keretében azóta mintegy másfél millió köztisztviselő részesült büntetésben. A közvélemény által méltatott kampány azonban sokak szerint eszközként szolgál Hszi számára politikai ellenlábasainak ellehetetlenítésére.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!