Nyitókép forrása: maltatoday.com

 

A jelek szerint az új Európai Bizottság felállásával változások történtek a jogállamisági kérdésekben is. Míg a máltai újságíró gyilkosság után a baloldali (szocdem) kormánnyal szemben a Jean-Claude Juncker vezette EB felettébb elnéző volt, Ursula von der Leyen hivatalba lépésével jelentős hangsúlyeltolódás következett be.

 

Jogállamisági kérdésekben talán a legszembetűnőbb kettős mércét az EP és az EB Szlovákiával és Máltával szemben alkalmazta. A két ország közös nevezője, hogy mindkettőben meggyilkoltak egy a kormánytagok viselt dolgai után nyomozó újságírót, és mindkettőben szociáldemokrata kormány regnál. Az EU-delegáció legutóbbi máltai látogatásakor azonban Joseph Muscat máltai kormányfő eddig „védettsége” megszűnt.

 

Miután nemrég letartóztatták Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásának feltételezett megrendelőjét, a Muscat-kormánnyal közvetlen kapcsolatban álló Yorgen Fenechet, a kormányfőnek is alapjaiban rengett meg a pozíciója. Nemrég még Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi, leköszönő elnökének pozíciójáról ábrándozott, és politikai szövetséget akart kötni Emmanuel Macron francia elnökkel. Az uniós jogállamiságot vizsgáló delegáció december eleji látogatását követően azonban bejelentette, január közepén lemond hivataláról, pártja, a Munkáspárt pedig új pártelnököt és új kormányfőt nevez ki.

 hirdetes_810x300  

 

Jogállam szociáldemokrata módra

 

Mindeközben Máltában egymást érik a kormányellenes tüntetések Muscat és kormánya tagjainak szerepe miatt az újságírógyilkosságban. Két miniszternek azonnali hatállyal le kellett mondania még a múlt héten, a tömeg pedig Muscat azonnali távozását követeli az utcákon. A további megmozdulások megakadályozása céljából a hatóságok hétfőtől kordonnal zárták le a parlament előtti teret, más források szerint Valetta belvárosának több utcáját szintén eltorlaszolták.

 

Muscat tehát még hat hétig posztján marad, ami az uniós delegáció hivatalos állásfoglalása szerint „mélyen aggasztó”. Ez nem is csoda.

 

Daphne Caruana Galizia a máltai kormány Panama Papers kapcsolódásaiban kutakodott, és számos összefüggést talált Muscaték és Fenech között. A meggyilkolása ügyében indult nyomozás pedig mára kiderítette, hogy Muscat két minisztere is két-két milliárd eurót (!) követelt Fenech dubaji bejegyzésű vállalatától. Hogy miért? Mert Joseph Muscat és idegenforgalmi minisztere öt évvel ezelőtt kierőltetett egy vitatott megítélésű gázerőmű projektet, a koncessziót és a vele járó sokszámjegyű nyereséget Fenech cége vághatta zsebre.

 

Már csak a Smer európai pártcsaládja tart ki Muscat mellett

 

Von der Leyen hivatalba lépése láthatóan új látásmódot hozott ezekben az ügyekben. Az Európai parlament és az üggyel foglalkozó bizottságok ugyanis eddig tartózkodó, kimért álláspontot képviseltek – és nem csak Máltával, de Szlovákiával szemben is.

 

Még a baloldali Politico.eu brüsszeli portál is nehezményezte, hogy nem indult hetes cikkely szerinti eljárás Málta ellen a nyomozás során napvilágra került információk tükrében. Persze még mindig vannak, akik elfordulnak. Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták nevű frakciója következetesen kerüli Muscat kormányának elítélését, lévén, hogy a Munkáspárt a pártcsaládjuk tagja – ahogy a szlovákiai Smer is, amelyet akkor szintén el kellene ítélniük – ami nyilván PR-rémálom lenne számukra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.