Nyitókélp forrása: nytimes.com

 

A miami Art Basel legutóbbi aukciójának legtöbbet emlegetett „alkotása”, egy szikszalaggal falhoz ragasztott banán volt. A különös és várlázítóan primitív, „A komédiás” címet viselő mű két példánya ráadásul egyenként 120 ezer dollárért (108 ezer euróért) kelt el. A harmadik, egyben utolsó példányt látva a hírverést 150 ezer dollárért árulják.

 

Emmanuel Perrotin, a galéria alapítója a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az alkotó, Maurizio Cattelan műve igazából nem a tárgyakról szól, hanem arról, hogy az emberek mit gondolnak ezekről a tárgyakról. Illetve, hogy olyan kérdéseket lehet vele feszegetni, hogy milyen értéket is párosítunk a tárgyakhoz.

 

A kritikusok szerint Maurizio „alkotása” tökéletesen megmutatja azt, mivé vált a művészvilág a növekvő anyagi különbségek miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Abban mindenki egyetért, hogy a mű lemásolása nem különösebben nehéz, nincs semmi megismételhetetlen mozzanat vagy egyedi művészi technika benne. Maurizio egyébként először egy banánt ábrázoló szobrot akart készíteni, kipróbált több alapanyagot a gyantától a bronzig, végül úgy döntött, hogy marad a szikszalag és igazi banán.

 

Ráadásul a vevőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy az alkotás tönkremegy: a galéria javasolta, hogy ha a banán bomlásnak indul, nyugodtan cseréljék ki egy újra.

 

CBSnews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!