Nyitókép forrása: faz.net

 

Pénteken a német Szociáldemokrata Párt (SPD) új társelnököket választott, Saskia Esken és Norbert Walter-Borjans személyében. A dolog ezért is figyelemfelkeltő, mert két olyan politikus került a német kormánypárt élére, akik hosszú ideje bírálták a CDU-CSU-val kötött koalíciót. Nőtt tehát az esélye annak, hogy a német kormánykoalícó nem bírja ki a választási ciklusból hátralévő két évet.

 

Esken és Walter-Borjans ráadásul elsöprő mennyiségű támogató szavazatot kapott – az előbbi a jelenlévő delegáltak 75, az utóbbi pedig a 90 százalékának szavazatával került a párt élére. Mindkét politikus nagy bírálója volt a német nagykoalíciónak, egyúttal a szigorú költségvetési korlát nagy ellenzői, a szociális és klímavédelmi intézkedések kibővítésének szorgalmazói, és persze, migrációpárti beállítottságúak.

 

A két újdonsült pártvezér egyelőre nem vállalja fel a kormányból való kilépés kockázatát, de elmondásuk szerint szeretnék megnyitni a koalíciós szerződést, hogy azt több, szociáldemokrata szempontból fontos intézkedéssel bővítsék ki. Például a német 1500 euró feletti minimálbér további emelésével, illetve nagy, állami forrásokból pénzelt beruházásokat akarnak indítani. A jobbközép CSU/CDU egyelőre hallani sem akar a koalíciós szerződés megnyitásáról.

 hirdetes_400x285  

 

Korai még a válság, de csak idő kérdése

 

A német nagykoalíciót korai temetni, de egyértelmű, hogy csökkent az esélye annak, hogy kibírja a két év múlva esedékes választásokig. Az SPD mostani tisztújító döntése egyértelműen jelzi, hogy csak a megfelelő alkalmat várják a kormány megbuktatására.

 

Az eheti (az SPD tisztújítását követően készített) felmérések szerint a szocdemek preferenciái 14-ről 11 százalékra csökkentek, más felmérések 15-12 százalékra mérik őket, ami igencsak messze van az egykori, 20 százalék körüli eredményekhez képest. A nagy konkurens Zöldek jelenleg 22 százalékon állnak, a szélsőjobboldali AfD pedig 14 százalékos népszerűséget ér el a felmérések szerint.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!