Az elmúlt 25 év legnagyobb katonai összevonására és Európába való telepítésére készül az amerikai hadsereg. A 20 ezer amerikai katonát érintő hadgyakorlat széleskörű hadgyakorlaton vesz részt egy olyan időszakban, amikor egyre feszültebb a viszony az oroszokkal.

 

Christopher Cavoli tábornok, az amerikai szárazföldi erők európai parancsnoka elmondta, hogy az USA-ból érkező 20 000 fős kontingens csatlakozik az öreg kontinensen már állomásozó, 9 ezer amerikai katonához.

 

A jövő év májusa és júniusa között 10 európai országban zajló hadgyakorlaton összesen mintegy 37 ezer katona vesz részt, mondta újságíróknak a Pentagonban.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai székhelyű erők februárban kezdik meg a beáramlást Európába, 13 000 haditechnikai berendezést szállítva magukkal, köztük tankokat, tüzérségi és szállító járműveket is, mintegy 4000 kilométeren keresztül.

 

Az egész akció komoly logisztikai kihívást jelent, tekintettel arra, hogy a volt szovjet tagországokban a vasutak nyomvonala elevekisebb, mint a nyugat-európai országokban, és a hidakat sem úgy építetté meg, hogy elbírják a nagy, 70 tonnás Abrams tankokat.

 

A Defender-Europe 20 nevű hadgyakorlat stratégiai fordulópontot jelent az Egyesült Államok katonai jelenlétének csökkentése terén a hidegháború utáni Európában.

 

Cavoli szerint bár a célpont nem Oroszország, de a Krím 2014-es annektálása mindent megváltoztatott.

 

A cél az, hogy „bemutassuk az amerikai katonaság felkészültségét arra, hogy képes gyorsan nagy erőket áttelepíteni a NATO támogatására, reagálva az esetleges válságra” – mondta.

 

AFP/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!