Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az Európai Parlament elnöke,  az olasz David Sassoli levelet írt az Európai Tanács új elnökének, Charles Michelnek, amelyben az EP aggodalmainak adott hangot amiatt, hogy  a máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia meggyilkolása ügyében zajló nyomozásba beleavatkozik a helyi politika. Az Európai Parlament képviselői egyúttal lemondásra szólították fel Joseph Muscat máltai szocdem kormányfőt.

 

Muscat már korábban bejelentette, hogy lemond, de nem most, hanem majd január 12-én, amikor pártja új pártelnököt és kormányfőt választhat meg. Ezt azután jelentette ki, hogy Máltán tett látogatást az EP emberjogi bizottságának delegációja.

 

A dolog érdekessége, hogy Muscat jelenleg a baloldali nézőpontokat erősítheti az uniós csúcstalálkozón, ahol a tagállamok a 2020-2027-es EU-s költségvetésről tárgyalnak.

 hirdetes_300x300  

 

Máltán a kormányfő és a kabinet lemondását követelő megmozdulások törtek ki, miután a rendőrség elfogta Muscat viselt dolgairól is sokat publikáló újságírónő meggyilkolásának feltételezett megrendelőjét. A nyomozás részleteinek napvilágra kerülése nyomán Muscat két minisztere lemondásra kényszerült, de napokig úgy tűnt, hogy a főgyanúsított akár kegyelmet is kaphat. Ez végül nem valósult meg. További háttérinformáció alábbi cikkünkben:

 

Máltai újságíró-gyilkosság: Az új Európai Bizottság már nem falaz a máltai a kormánynak

Nincs kegyelem: bukhat a máltai szocdem kormány az újságírógyilkosság főgyanúsítottja miatt

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!