Külügyek

Az új román kormány saját mandátumát kockára téve terjeszti elő legsürgősebb javaslatait

Ha nem megy át egy javaslat, bukik a kormány

Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Ludovic Orban román miniszterelnök úgynevezett kormányzati felelősségvállalást jelentett be három, halaszthatatlannak ítélt törvény azonnali hatályba léptetése érdekében a kétkamarás bukaresti parlament csütörtöki együttes ülésén.

 

Hirdetés(x)

A Bukarestben másfél hónapja kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti mandátumok alig 20 százalékával rendelkezik, törvényhozási prioritásai elfogadtatásához további hat kisebb frakció támogatását kell megszereznie. A kabinet ezért – a hosszas, bizonytalan egyeztetéseket elkerülendő – mandátumát kockára téve, a parlamenti vita mellőzésével akarja hatályba léptetni a legsürgősebb tervezeteket.

 

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a beterjesztett indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül.

 

Ludovic Orban csütörtökön egymás után három törvénytervezetért jelentett be kormányzati felelősségvállalást. Az egyikben a költségvetési kiadások keretösszegét szabják meg. Ez a jogszabály nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a parlament elfogadja a jövő évi állami költségvetés tervezetét.

 

A második törvény a diákszállítást nyilvánítja közszolgáltatássá, a harmadik pedig az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény azon előírásának hatályba lépését halasztja el, amely kettőről négy évre növeli az ügyészi és bírói karrierre pályázó jogászoktól megkövetelt szakmai tapasztalatot.

 

Hirdetés(x)

A román parlamentben a törvényhozók legalább 25 százalékának támogató aláírása szükséges a kormány elleni bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez. Ezt a feltételt jelenleg egyedül a mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) tudja teljesíteni.

 

Bár a másfél hónapja ellenzékbe szorult PSD minden rendelkezésére álló eszközzel támadja a jobbközép kormányt, az Orban-kabinet megbuktatása nem érdeke. Ez ugyanis egy első lépés lehet a jobboldal által sürgetett előrehozott választások felé, amit a – közvélemény-kutatások szerint mélyrepülésben lévő – PSD el akar kerülni.

 

A májusi európai parlamenti választásokat és – Klaus Iohannis államfő újraválasztása révén – a novemberi elnökválasztást is megnyerő PNL nem tart a parlament feloszlatásától és az előrehozott választásoktól.

 

Ludovic Orban miniszterelnök már jelezte, hogy a mostani kormányzati felelősségvállalásokat újabbak fogják követni.

 

A PSD közölte: a csütörtökön bejelentett kormányzati felelősségvállalások miatt nem fog bizalmatlansági indítványt beterjeszteni az Orban-kormány ellen, a diákszállítást szabályozó és az igazságügyre vonatkozó törvény ellen azonban – sürgősségüket vitatva – alkotmányossági óvást emel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket