Az ukrán parlament egy évvel meghosszabbította a szakadár területek különleges státusát - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Az ukrán parlament egy évvel meghosszabbította a szakadár területek különleges státusát

A meghosszabított hatályú törvény többek között egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet a térségben

Nyitókép forrása: ukrinform.com

 

Egy évvel, 2020 december 31-ig meghosszabbította az ukrán parlament csütörtökön a Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvény hatályát – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség.

 

A törvénymódosítást 320 parlamenti képviselő támogatta, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) párt, valamint a Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja ellene szavazott.

 

A Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvényt Petro Porosenko volt elnök terjesztette elő még 2014 szeptemberében. Eredetileg a törvény hatálya három évre szólt volna, de ezt aztán ismételten meghosszabbították. A törvény büntetőeljárás alóli mentességet is biztosít a Donyeck és Luhanszk megye területén zajló cselekmények résztvevőinek.

SJE Nyílt nap

 

A jogszabály a különleges jogállás megteremtése érdekében rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról rendelkezik a régióban. Szavatolja “az orosz és minden más nyelv” szabad használatát a magán és a hivatalos életben, azaz a térségben egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet, kimondja továbbá, hogy támogatja oktatásukat és fejlődésüket. Ugyanakkor kimondja, hogy a Donyec-medence gazdasági és szociális fejlesztését az éves ukrán állami költségvetésből támogatják.

 

Az öt éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban 14 ezren haltak meg.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

zoltan
2019. dec. 13. 08:34

A terulet mar reg nem Ukran fenhatosag alatt all ,az ottani oroszok kiharcoltak maguknak az onalossagot,igy hasznalhatjak anyanelvuket,gyava nepnek nincs hazaja,beszarinak meg autonomiaja se.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket