Nyitókép forrása: ukrinform.com

 

Egy évvel, 2020 december 31-ig meghosszabbította az ukrán parlament csütörtökön a Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvény hatályát – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség.

 

A törvénymódosítást 320 parlamenti képviselő támogatta, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) párt, valamint a Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja ellene szavazott.

 

A Luhanszk és Donyeck megyék egyes területei önkormányzatának különleges rendjéről szóló törvényt Petro Porosenko volt elnök terjesztette elő még 2014 szeptemberében. Eredetileg a törvény hatálya három évre szólt volna, de ezt aztán ismételten meghosszabbították. A törvény büntetőeljárás alóli mentességet is biztosít a Donyeck és Luhanszk megye területén zajló cselekmények résztvevőinek.

 hirdetes_810x300  

 

A jogszabály a különleges jogállás megteremtése érdekében rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról rendelkezik a régióban. Szavatolja „az orosz és minden más nyelv” szabad használatát a magán és a hivatalos életben, azaz a térségben egyenjogúvá teszi az oroszt és minden más nyelvet, kimondja továbbá, hogy támogatja oktatásukat és fejlődésüket. Ugyanakkor kimondja, hogy a Donyec-medence gazdasági és szociális fejlesztését az éves ukrán állami költségvetésből támogatják.

 

Az öt éve tartó kelet-ukrajnai konfliktusban 14 ezren haltak meg.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!