Anna, Anikó
  • HUF: 360.01
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 36 °C
Külügyek

A baloldal elképesztő vereséget szenvedett Nagy-Britanniában, a konzervatívok történelmet írtak

Az angol-skót határ két oldalán egymást kizáró álláspontok győzedelmeskedtek

Nyitókép forrása: wsj.com

 

Hatalmas meglepetés-eredmény született a brit előrehozott választáson, miután a Boris Johnson vezette konzervatívok 1987 óta nem látott győzelmet arattak ellenfeleikkel szemben. A Munkáspárt hatalmasat bukott, 59 mandátumot vesztettek el.

 

A Munkáspárt támogatottsága ráadásul minden egyes régióban csökkent. Olyan évtizedek óta mélyen baloldali beállítottságú vidékek csúsztak ki a kezükből, mint Anglia északi és középső területei. Van olyan régió, ahol a Munkáspártnak 1935 előtti időkre kell visszatekintenie, hogy hasonló kudarcot találjon.

 

Jeremy Corby nem véletlenül jelezte, hogy a következő választáson már nem ő lesz a párt vezetője. Egyelőre azonban nem jelentette be, hogy mikor mond le pártelnöki posztjáról. Bár Corbyn a Brexit-hangulatot hibáztatta a fiaskóért, a kritikusok szerint nagyobb problémát jelentett a baloldali vezetés politizálása.

 

Többek között azt rótták fel Corbynéknak, hogy üres retorikával próbálták megszólítani mind Brexitet támogató, mind az azt ellenző választókat megnyerni. Ez azonban még arra sem volt elegendő, hogy megállítsák a baloldali választók lemorzsolódását. Van olyan szakkommentátor, aki szerint a választók nem érezték úgy, hogy Corbyn kezelni tudná a Brexitet, ami újabb mínuszpontot jelentett a Munkáspárt számára.

 

A liberálisok vezére kibukott, a skótok arattak

 

A brit előrehozott választások következő nagy vesztese a Liberáldemokrata Párt vezetője, Jo Swinson, aki elvesztette képviselői mandátumát, így Nagy-Britannia harmadik legnagyobb országos pártja új vezető után nézhet. Egyébként a liberálisok minden régióban növelni tudták támogatottságukat.

 

A választások egy másik nagy nyertese a Skót Nemzeti Párt, amely 13-mal több mandátumot szerzett, mint a 2017-es előrehozott választáson. Jelenleg így 48 képviselői helyre van kilátása. Ez azt is jelenti, hogy a Brexit-párti brit központi kormányzat és a Brexit-ellenes skót kormányzat között tovább fő nőni a feszültség, és nőtt a valószínűsége, hogy a skótok függetlenségi népszavazást tartanak a jövő évben.

 

A Skót Nemzeti Párt a mostani eredményével gyakorlatilag uralja a skót képviselői helyeket Londonban.

 

A brit konzervatívok 1987 óta nem látott győzelmet arattak. A brit parlament többi részéhez képest 78 mandátumos előnyre tettek szert, ami elképesztő legitimitást ad Johnsonéknak. Ez pontot tehet a kiválási folyamat végére, és nagy csapás a maradáspártiak számára. Egy parlamenti patthelyzet ugyanis újabb referendumot hozhatott volna magával, a legutóbbi felmérések szerint pedig, még ha kis többséggel is, de a „maradni” szavazatok kerültek volna többségbe.

 

Exit poll: Abszolút többséget szerzett a Konzervatív Párt, biztosra vehető a januári Brexit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket