Nyitókép forrása: wsj.com

 

Hatalmas meglepetés-eredmény született a brit előrehozott választáson, miután a Boris Johnson vezette konzervatívok 1987 óta nem látott győzelmet arattak ellenfeleikkel szemben. A Munkáspárt hatalmasat bukott, 59 mandátumot vesztettek el.

 

A Munkáspárt támogatottsága ráadásul minden egyes régióban csökkent. Olyan évtizedek óta mélyen baloldali beállítottságú vidékek csúsztak ki a kezükből, mint Anglia északi és középső területei. Van olyan régió, ahol a Munkáspártnak 1935 előtti időkre kell visszatekintenie, hogy hasonló kudarcot találjon.

 

Jeremy Corby nem véletlenül jelezte, hogy a következő választáson már nem ő lesz a párt vezetője. Egyelőre azonban nem jelentette be, hogy mikor mond le pártelnöki posztjáról. Bár Corbyn a Brexit-hangulatot hibáztatta a fiaskóért, a kritikusok szerint nagyobb problémát jelentett a baloldali vezetés politizálása.

 hirdetes_400x285  

 

Többek között azt rótták fel Corbynéknak, hogy üres retorikával próbálták megszólítani mind Brexitet támogató, mind az azt ellenző választókat megnyerni. Ez azonban még arra sem volt elegendő, hogy megállítsák a baloldali választók lemorzsolódását. Van olyan szakkommentátor, aki szerint a választók nem érezték úgy, hogy Corbyn kezelni tudná a Brexitet, ami újabb mínuszpontot jelentett a Munkáspárt számára.

 

A liberálisok vezére kibukott, a skótok arattak

 

A brit előrehozott választások következő nagy vesztese a Liberáldemokrata Párt vezetője, Jo Swinson, aki elvesztette képviselői mandátumát, így Nagy-Britannia harmadik legnagyobb országos pártja új vezető után nézhet. Egyébként a liberálisok minden régióban növelni tudták támogatottságukat.

 

A választások egy másik nagy nyertese a Skót Nemzeti Párt, amely 13-mal több mandátumot szerzett, mint a 2017-es előrehozott választáson. Jelenleg így 48 képviselői helyre van kilátása. Ez azt is jelenti, hogy a Brexit-párti brit központi kormányzat és a Brexit-ellenes skót kormányzat között tovább fő nőni a feszültség, és nőtt a valószínűsége, hogy a skótok függetlenségi népszavazást tartanak a jövő évben.

 

A Skót Nemzeti Párt a mostani eredményével gyakorlatilag uralja a skót képviselői helyeket Londonban.

 

A brit konzervatívok 1987 óta nem látott győzelmet arattak. A brit parlament többi részéhez képest 78 mandátumos előnyre tettek szert, ami elképesztő legitimitást ad Johnsonéknak. Ez pontot tehet a kiválási folyamat végére, és nagy csapás a maradáspártiak számára. Egy parlamenti patthelyzet ugyanis újabb referendumot hozhatott volna magával, a legutóbbi felmérések szerint pedig, még ha kis többséggel is, de a „maradni” szavazatok kerültek volna többségbe.

 

Exit poll: Abszolút többséget szerzett a Konzervatív Párt, biztosra vehető a januári Brexit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!