Nyitókép forrása: themoscowtimes.com

 

Az amerikai Szenátus elfogadta az Északi Áramlat 2 megépítésében részt vállaló európai  cégek szankcionálását. Az Északi Áramlat 2 közvetlenül Oroszországból szállít majd földgázt Németországba. Az amerikaiak szerint a projekt növeli az energiahordozó fegyverként való használatának lehetőségét – az oroszok javára.

 

Donald Trump amerikai elnök már korábban bejelentette, hogy aláírja a szenátus határozatát. A német Bild napilap úgy tudja, a szankciók legkésőbb pénteken hatályba lépnek.

 

A 2100 kilométeres gázkorridor megépítéséből már csak 300 kilométer van hátra. Washington korábban abban reménykedett, hogy a projekt elbukik a dánokon – Dánia ugyanis egy ideig vonakodott építési engedélyt kiadni felségvizein, végül azonban a projekt javára döntött.

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikaiak azzal érvelnek, hogy gázvezetékkel nő az orosz befolyás Németországban, tekintve, hogy komoly energiafüggőség alakulhat ki.

 

A szankciók ráadásul nem csak az Északi Áramlat 2-t, de a Fekete-tengeren épülő Turkish Streamet is érinti.

 

A gázvezetékek megépítésében közreműködő vállalatokat hatvan napon bleül listázzák, majd ügyvezetőiket és/vagy főrészvényeseiket kitiltják az USA-ból, blokkolják Egyesült Államok-beli pénzügyi tranzakcióikat is.

 

Az amerikai dilemma egyébként három rétegű. Egyrészt Németország és Oroszország gazdasági közeledése veszélyt jelent az USA hegemóniájára. Másrészt, ha Oroszország közvetlenül Németországba tud szállítani földgázt, és onnan stabil bevételekre tesz szert, hajlamosabb lehet bevetni a gázfegyvert az olyan országok ellen, mint Lengyelország, vagy a balti államok. Harmadrészt, az Északi Áramlat 2 gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy az oroszok teljesen felszámolják az Ukrajnán keresztüli gázszállítást – ami jelentős bevételkiesést és a gázfegyver veszélyességének fokozódását jelentene.

 

Körkép.sk, CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!