Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az amerikai képviselőház megszavazta a Donald Trump elnök elleni alkotmányjogi eljárást (impeachement) hatáskörrel való visszaélés és kongresszusi vizsgálat akadályozásának vádja okán.

 

Az impeachement eljárás – amely akár az elnök leváltásával is végződhet – csak a demokratapárti kongresszusi képviselők szavazták meg – két demokratapárti képviselő kivételével, akik nemmel szavaztak, egy harmadik pedig nem volt jelen. A republikánusok mind (197) ellene szavaztak.

 

Amerika történetében ez a harmadik impeachement eljárás, amit amerikai elnök ellen indítottak. Az elsőre még 1868-ban került sor Andrew Johnson elnök idején. A másodikra 1998-ban Bill Clinton elnöksége idején. Clinton elnököt a Monica Lewinsky botrány miatt kezdeményeztek impeachement eljárást.

 hirdetes_810x300  

 

A mostan megszavazott eljárás a jövő évben veszi hivatalosan kezdetét. A demokraták álláspontja szerint Trump elnök „tartós nemzetbiztonsági veszélyt jelet” az országra. A háttérben az az gyanú áll, miszerint Trump azért vonta meg Ukrajnától a katonai támogatást, hogy vizsgálatot eszközöljön ki a lehetséges demokrata párti elnökjelölt és potenciális ellenfele, Joe Biden ellen.

 

Az USA-ban jövőre tartanak elnökválasztást.

 

Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!